Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhammar ligger bäst till för Kinaväxthuset

Annons

Maria Pettersson-effekten håller i sig. Det visas i ett e-brev från den kinesiska etableraren som vill bygga ett växthus i Sverige och erövra marknaden med nya grönsaker odlade efter en kinesiskutvecklad odlingsmetod.

Zou Changyi, direktör i Shenzhen Amazon Imports & Exports Co. Ltd i Kina skriver i ett e-brev till kommunalrådet Maria Pettersson (s) i kungariket Sverige att de kände sig varmt välkomna och tackar för den gästfrihet som Pettersson och hennes kollegor visade:

-Tacka näringslivschefen Torbjörn Hammar för det här, säger Pettersson som inte kan förstå varför Hammar envisas med att vilja gå i ålderspension när han hjälper fram den ena etableringen efter den andra.

Zou Changyi skriver i e-brevet att Ludvika nu är förstahandsalternativet om det kinesiska företaget fattar beslut om en etablering. Han beklagar att han inte har mandat att gå in i en diskussion om markförvärvet ännu.

Maria Pettersson har svarat att hon är beredd att resa till Kina för att delta i ett undertecknande av ett kontrakt.

Hon hoppas i samband med detta att den nya kinesiska partnern ska hjälpa henne att knyta nya vänskapsband med andra kinesiska företagare som kan bli intresserade av Ludvika.

Det var i slutet av november månad som den kinesiske direktören Zou Changyi besökte Stakheden i Nyhammar för att titta på möjligheterna att bygga ett stort växthus för klimatodling av grönsaker.

Kontakten med det kinesiska företaget hade kommunen fått via Stockholm business alliance (SBA) där Ludvika är en av medlemskommunerna.

Om det blir en etablering i Ludvika kommer växthuset förmodligen att byggas på kommunens mark intill vattenkraftverket i Nyhammar.

Det kinesiska grönsaksföretaget har bildat det svenska dotterbolaget Kekexili Sweden AB och vill förvärva 10000 kvadratmeter mark.

Om växthuset i Nyhammar etableras så kommer två kinesiska experter att leda utvecklingen av det nya företaget som också får en utvecklingsavdelning.

Fullt utbyggt kan 15 anställda komma att arbeta med produktionen av grönsaker.

Det kinesiska företaget har utvecklat en metod att odla speciella kinesiska grönsaker hängande, utan jord, med tillsats av näringslösning.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons