Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggda akuten klar om två år

Annons

- Vi räknar med att utbyggnaden är helt klar vid årsskiftet 2008/2009, säger sjukhussamordnare Nils Lindroth.

I samband med att räddningstjänsten nyligen presenterade den organisationsutredning som gjorts där talas det bland annat om behovet av en helt ny brandstation i Mora.

Den befintliga uppgördes i mitten av 1950-talet och den är i många stycken otidsenlig och otillräcklig för dagens behov.

Om en ny brandstation uppföres har det även väckts tankar på att kanske även skapa utrymmen för ambulansen som har behov av större utrymmen i nuvar-ande lokaler i lasarettskroppen.

De tankarna avfärdar dock Nils Lindroth.

- Det stämmer att ambulanspersonalen har behov av större utrymmen genom att det kommit in fler kvinnor i ambulanssjukvården. Det finns alltså behov av bland annat fler omklädningsrum, vilket vi tänker lösa i samband med att akuten byggs ut.

Argumentet att ambulansen genom en omlokalisering skulle kunna få ett bättre och mera strategiskt läge avfärdar också Nils Lindroth.

- Lokaliseringen nu är helt tillfylles. Dessutom är det ambulanspersonal som har kombinerad tjänst och under vissa pass arbetar i sjukhuset som skutsköterskor.

Däremot finns ett stort behov av en utbyggd akutmottagning. Det redovisades efter sommaren 2006 då personalen hade handlagt fler patienter än under en normal skidsäsong. I den redovisning verksamhetschefen sammanställt konstaterades även att många patienter som sökt sig till akuten kan handläggas av primärvården. Därför har det från akuten föreslagits en mera tillgänglig primärvård med generösare öppettider, med distriktsläkare placerade på akuten kvällar samt helger, alternativt en mera öppen mottagning vid vårdcentralen dit akuten kan hänvisa patienter utan att behöva ringa innan.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons