Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårsfint nära naturen

/
 • Den vita duken är arvegods, den mönstrade svart-vita är från Anna O och finns i två olika storlekar. Porslinet är portugisiskt och heter Costa Nova. På pallarna ligger skin från afrikanska springboks, finns på Detalj i Vikarbyn.
 • Glasen på fot är från House Doctor och
 • Krona är gjord av renhorn kommer från Lappland Design. I kronan hänger ekollon från Lisbeth Dahl. Den stora ljuslyktan på golvet kommer ifrån Olsson och Jensen och fairtrad-mattan är från Indien, finns på Detalj.
 • En rolig idé är att ge bort en liten gåva till alla gäster. Runt varje servett har därför Maria och Gitte satt ett smycke som det är tänkt att gästerna ska få ta med sig hem.
 • Alla ljusstakar på bordet är italienska och finns på Detalj i Vikarbyn.
 • Nyårsfesten kan också vara en tid för eftertanke:
 • I snart åtta år har Gitte Spångberg och Maria Green drivit inredningsaffären Detalj tillsammans:
 • En rolig festidé är att ge bort en liten gåva till alla gäster. Runt varje servett har därför Maria och Gitte satt ett smycke som det är tänkt att gästerna ska få ta med sig hem.
 • Julens blommor har
 • Ett bra tips från Gitte Spångberg och Maria Green är att fixa ett litet fördrinksbord där det finns små tilltugg och något att dricka. Då får gästerna en naturlig plats att samlas på och börja prata.
 • Ett bra tips från Gitte Spångberg och Maria Green är att fixa ett litet fördrinksbord där det finns små tilltugg och något att dricka. Då får gästerna en naturlig plats att samlas på och börja prata.
 • På
 • Längst till höger står den lilla jaktsupen, den heter så för att jägaren förr i tiden fäste det lilla snapsglaset i bältet och tog det med sig ut i skogen för värmande supar. De italienska ljuslyktorna finns på Detalj. Glasen på fot är från House Doctor och
 • Glasen på fot är från House Doctor och

Satsa på en fin dukning och fördela sedan ut ansvaret. Det är så Maria Green och Gitte Spångberg på Detalj i Vikarbyn helst gör när de själva bjuder in till stort nyårskalas.
– Det är så man ska göra om man ska orka med att ha en stor fest, säger Maria.

Annons

Nej, de har inte ångrat sig, de båda "stockholmarna", att det flyttade från stan till landet.

– Visst har det funnits stunder men det går över när jag tittar ut genom fönstret och ser utsikten över Siljan, eller när jag tänker tillbaka på de första vintrarna här när jag skjutsade baren till dagis och skola på sparken, säger Gitte, som egentligen är örebroare men som bott i Stockholm i 15 år.

De visste tidigt i sin vänskap att de ville göra något "eget" tillsammans. Båda har ett förflutet som säljare och inköpare i textilindustrin och båda längtade bort ifrån Stockholmsvardagen med alldeles för mycket tid i köer till och från jobbet. Det var Maria som tog det första steget och flyttade till Vikarbyn; ett val som egentligen inte var så slumpmässigt:

– Nej, jag är född och uppvuxen i Stockholm men har mina rötter i Dalarna, säger Maria och berättar att hon upplevde sina barndomssomrar här.

Det var Maria som övertalade Gitte att också flytta till Vikarbyn. Hon bjöd upp Gitte en helg, visade henne den vackra omgivningen och riktigt skämde bort henne. Övertalningsförsöket lyckades. Våren 2004 öppnade de inredningsbutiken Detalj, då hade de pratat ihop sig och planerat vad det var de verkligen vill göra i ett halvår.

– Målet var att bo och arbeta i vår by, säger Gitte.

– Och vi bestämde oss för att arbeta i treårscyklar, att vi skulle testa det här i tre år och sedan stämma av, säger Maria.

Satsningen lyckades och i dag står Detalj stadigt på två ben, butiken och inredningsuppdragen.

– Vi samarbetar bra och skrattar mycket ihop, säger Gitte.

När de två dukar upp till nyårsfest för Pralin blir det både lekfullt och elegant. Det har valt ett jugend-tema där naturen är nära. Läckra små "jaktsupar" i form av björn- och renhuvuden står på bordet, i ljuskronan av renhorn hänger små ekollon i porslin och på pallarna ligger skin från Afrika. Färgerna går i silver, vitt och svart.

– Det är bra att tänka tema när man dukar. Färg, årstid eller varför inte titta efter vad du har hemma. Du har kanske fått en vacker skål i julklapp, utgå från den! säger Maria.

– Det är också kul att blanda nytt och gammalt i en dukning för att få till en mer personlig touche, säger Gitte.

Blommorna på bordet är ordnade i ett lågt arrangemang så att alla gästerna ska kunna se varandra över bordet.

– Nu har det ju varit jul så då har vi tagit vara på julblommorna. Samla ihop dem i en oasis och se dem med nya ögon, säger Maria.

Ett annat bra tips från Gitte och Maria är att skarva dukar. Om man inte har en tillräckligt lång duk går det enkelt att lägga ihop två vita dukar och sedan dölja skarven och bryta av med en mindre men kanske mer färggrann eller mönstrad duk.

– Tänk också på att inte ha för mycket på bordet, tänk på det innan, så att du har utrymme till serveringsfat och annat, säger Gitte.

Och dessutom slår de ett slag för delat festansvar:

– Värdparet kanske bara ska stå för dukningen och huvudrätten, säger Maria.

– Det blir ju bara extra trevligt vid middagen om någon annan får berätta om sitt bidrag, desserten eller förrätten, fyller Gitte i.

Det är så de själva helst gör till nyår - delar ut uppdrag till gästerna – alltifrån ansvar för en liten nyårseld, mingelplock till sånghäften och snacks till barnen.

– Det blir ju bra mycket roligare om man hinner vara med på festen själv, än om man bara ska stå och slava i köket hela kvällen, säger Maria.

Mer läsning

Annons