Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vittnen åberopas om hivvåldtäkt

Annons

Försvaret åberopar nya vittnen i målet mot en 35-årig hivsmittad man som står åtalad för att ha våldtagit och smittat två kvinnor.

Stockholms tingsrätt har fått förlänga rättegången med flera dagar eftersom vittnena är svåra att lokalisera.

Den första våldtäkten ska ha skett förvåren 2005 i Tumba. Den drabbade var en 14-årig flicka, som levde under svåra förhållanden och som tillsammans men en kompis var på rymmen från ett behandlingshem. Det är den kompisen som försvaret nu vill höra.

Enligt De Basso ska vittnet kunna styrka att hon, 14-åringen och den misstänkte umgicks i tre dagar och att hon inte märkt av någon våldtäkt.

Våldtäkt nummer två ska enligt åtalet ha skett i juni samma år hemma hos det andra offret, en 57-årig kvinna med psykiska problem. Även hon ska, enligt försvaret, ha haft en väninna i lägenheten när våldtäkten påstås ha ägt rum.

De Basso hoppas att det vittnet också ska kunna styrka att samlaget eller våldtäkten skedde drygt ett halvår tidigare, i november 2004. Det skulle innebära att kontakten mellan kvinnan och den misstänkte skedde innan han fått veta att han var hivsmittad, vilket han fick en månad senare, i december 2004.

Polisen söker nu efter de båda vittnena. Kammaråklagare Maria Häljebo vill inte kommentera vikten av de nya vittnesmålen.

Kvinnorna anmälde att de blivit våldtagna först när de efter två år fick veta att de smittats av hiv. Att det verkligen är den misstänkte 35-åringen som smittat dem är tämligen säkert. Enligt läkare kommer deras hivvirus från samma stam som mannens.

Mannen står åtalad för två fall av grov våldtäkt alternativt våldtäkt och grov misshandel. Kvinnorna har krävt skadestånd på sammanlagt drygt två miljoner kronor.

TT

Mer läsning

Annons