Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vindar blåser i återinvigd kyrka

Annons

Det var i höstas som det upptäcktes att det blivit sprickor i putsen ovanför både den södra och den norra porten i Älvdalens kyrka. Delar av kyrkan stängdes av för att undvika att besökarna skulle få nedfallande puts över sig.

Vid allhelgonahelgen i november stängdes kyrkan för restaurering, och när församlingen nu ändå höll på, passade den på att göra en fullständig invändig renovering och vissa ombyggnader. Bland annat har man byggt ett kök, som också används som lekrum för barnen, samt nya utrymmen för förvaring av kyrkotextilierna, båda under läktaren.

Det var alltså ett helt nyrenoverat kyrkorum som mötte besökarna vid återinvigningen. Redan på fredagen användes kyrkan för en begravning och på lördagen var det konfirmationsgudstjänst.

Under återinvigningen medverkade prästen Ulf Jonsson och kantor Christina Wermelin Elgbro. Dessutom gospel- och kyrkokörerna. Det blev solosång av Titti Bergqvist och Daniel Alfredsson, Daniel Persson medverkade med trummor och bas.

Under renoveringen har sprickor i takputsen lagats, väggar, tak och golv och bänkar har rengjorts, liksom tavlor och andra föremål som har fått en fullständig konservatorisk behandling.

En del arbeten återstår, bland annat utrustningen för textilförvaringen som nu ska finnas längst bak i kyrkan.

Totalkostnaden för renoveringen är beräknad till knappt sju miljoner kronor. Eftersom församlingen fått 4,75 miljoner i kyrkoantikvariskt bidrag, så blir församlingens insats cirka två miljoner kronor.

Någon höjning av kyrkoavgiften är inte aktuell på grund av renoveringsarbetena.

1979-80 gjordes en ännu mer omfattande renovering och för några år sedan lades koppartaket om, efter vattenläckage in på vinden.

Vid återinvigningen på söndagen kom det ganska tydligt fram att det är nya vindar som blåser inom kyrkan. Bland annat skedde den högtidliga invigningen genom att kyrkvärdarna släppte upp färgglada ballonger som hängde kvar i taket under hela högtiden.

Prästen Ulf Jonssons framtoning tycks gå hem hos besökarna, när han talar till dem på ett mycket enkelt och okonstlat sätt. Det är inte så märkvärdigt som det kanske var en gång för länge sedan i kyrkan.

Kyrkorådets nya ledamöter presenterades också, och den nya kyrkvärden Ulla Berg invigdes i sin uppgift och fick ta emot en symbolisk nyckel, gjord i trä, till kyrkporten.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons