Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tongångar i moderatprogram

Annons

Moderaterna ska fokusera mer på jämställdhet och miljö.

Arbetsrätten ska värnas och skattesänkningar får inte äventyra trygghetssystemen. Allt enligt Moderaternas förslag till nytt handlingsprogram.

Moderaterna ska fokusera mer på jämställdhet och miljö.

Arbetsrätten ska värnas och skattesänkningar får inte äventyra trygghetssystemen.

Så låter det i det förslag till nytt handlingsprogram, som moderaternas partistyrelse på fredagen skickade ut på remiss i partiet. Det bär namnet "Vår tids arbetarparti" och sammanfattar de förändringar som partiets politik genomgått under Fredrik Reinfeldts ledning.

Nytt är att jämställdhet och miljö får en framträdande plats. Partisekreteraren Per Schlingmann medger att moderaterna tidigare varit dåliga på att utveckla sin miljöpolitik. Klimatförändringarna pekas nu ut som en av vår tids största utmaningar. Partiet vill dock, enligt programförslaget, bara i sista hand använda sig av miljöskatter och avgifter för de som smutsar ned. I stället förespråkas ekonomiska lättnader för människor som gör insatser för en bättre miljö. Kärnkraften bör få möjlighet att utvecklas, heter det, men samtidigt ska mycket kraft läggas på att få fram ännu mer miljövänliga sätt att producera energi på.

Handlingsprogrammet, som kan jämföras med ett partiprogram, innebär helt nya tongångar jämfört med det gamla som antogs 1993, men som upphävdes 2005.

Programförslaget tar upp att kvinnor är "underordnade" män på många områden och att det är en medmänsklig uppgift att förändra detta. Oskäliga löneskillnader, ojämn fördelning av ansvar för barn och stor dominans för män i ledande befattningar pekas ut som problem.

Enligt partisekreteraren innebär programmet också en förändring i synen på politiken. Nu talas det inte bara om individens frihet från stat och politik utan också att politiska beslut kan skapa frihet för individer.

När det gäller den gamla paradfrågan skattesänkningar vill partiet, enligt förslaget, få ned skattetrycket i nivå med andra "jämförbara" EU-länder.

TT

Mer läsning

Annons