Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tider för omsorgen

Annons

Kenneth Johansson har pratat äldreomsorg hela dagen i Örebro. Han är centerns representant i socialutskottet och har kommit för att avsluta kvällen i Sockenstugan.

Han och hans parti tänker gå ut hårt inför valet.

-Och sedan bara ökar vi.

Enligt Sifos senaste väljarbarometer skulle centern få 6,7 procent av rösterna. Men i Stora Skedvi lägger snudd på varannan myndig person sin röst på partiet.

Kenneth Johansson sågar regeringens påstådda satsning på äldreomsorgen. Han ger betyget IG = icke godkänt.

-Vi vill tillåta fler privata och kooperativa alternativ och ha lagar som underlättar, säger han.

Akutsjukvård ska få drivas med vinstintresse och vård ska garanteras inom en månad.

Valfrihet är ett ord han hela tiden återkommer till. De gamla kan till exempel få välja sin egen favorit bland hemtjänstpersonalen.

Kommuner och landsting ska inte ha ensamrätt på äldreomsorg. Det ska vara mångfald och centern anser att det är småföretagen som räddar Sverige.

Kenneth Johansson tillhör också dem som vill göra vårdyrket attraktivt. Men det räcker inte med ändrade attityder. Det där med att det ska vara något fint att jobba med människor.

- Det måste synas i lönekuvertet också och det ska gå att göra karriär i yrket, säger han.

Men hur det ska gå till ger han inget exempel på den här kvällen. Han säger inte heller varifrån pengarna ska tas för att höja grundnivån i pensionen. För det är något annat som centern kämpar för.

När frågan om kooperativa äldreboenden kommer på tal, ler Kenneth Johansson och säger att han känner till många goda exempel.

Karl-Erik Finnäs, centerns kandidat till kommunalrådsposten i Säter, berättar att Framtidsgruppen i Stora Skedvi söker pengar från europeiska socialfonden för att göra en förstudie. Tankarna om kooperativt äldreboende lever i högsta grad.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons