Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya telefoner testas i Borlänge

/
  • Yttäckning. Per Stein säger att täckningen är nummer ett för det nya mobiltelefoninätet.
  • Nordiskt testcenter. Christer Navjord ser stora utvecklingsmöjligheter..

Annons

NMT 450-nätet har funnits sedan 1981 och dess livslängd är snart slut. Nordisk Mobiltelefoni AB håller ny på att bygga om nätet till ett digitalt nät. Snart, när alla 700 stationer är ombyggda, ska 96 procent av landets yta vara täckt.

Vilket kan jämföras med GSM:s 60-65 procent och 3G:s 20-25 procent av ytan. Telefoner och tjänster för det nya nätet håller nu på att tas fram. Nordic Mobile Center, NMC, har här en viktig roll som nordiskt testcenter. NMC, är ett samarbetsprojekt mellan Stiftelsen Teknikdalen och Nordisk Mobiltelefon, och kommer att testa alla telefoner och applikationer som ska användas i nätet.

- Det här är ännu i sin linda, men behovet finns. Det är långsiktigt och vi greppar nog inte riktigt omfattningen ännu, säger projektledare Christer Navjord och nämner verksamheter och företag som ska ha nytta av nätet som nu byggs ut i rask takt.

Räddningstjänster, landsting, skogsbolag, energibolag och företag med rörlig personal är presumtiva användare. Liksom privatpersoner som vill ha bättre täckning än vad andra system erbjuder. Idag erbjuds bredbandstjänster, och från årsskiftet även telefoni.

- Yttäckningen är vårt nummer ett, säger Per Stein, Nordisk Mobiltelefon, och nämner även att det kommer att bli robusta telefoner och utrustning som tål påfrestningar.

GPS blir integrerat i mobilen liksom en walkie-talkie-funktion och nödknapp.

- Vi erbjuder en testmiljö, säger Christer Navjord som menar att kompetens byggs upp i Borlänge inom ett område med stora utvecklingsmöjligheter, och att det kan bidra till nya etableringar och vidareutveckling av befintliga företag.

Hans Svedlund är den som ansvarar för mobiltesterna vid NMC och Hans Jones för applikationerna. Jones, som även jobbar vid Högskolan Dalarna, hoppas dessutom på en ny utbildning som startar.

- Det finns ingen uttalad utbildning för mobil programutveckling tidigare. Det är inbyggt i kurser. Vi får se om det kommer några studenter, säger Hans Jones.

Mer läsning

Annons