Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya strider vid läger i Libanon

Annons

Efter två dagars vapenvila utbröt på torsdagskvällen nya strider i flyktinglägret Nahr al-Barid i Libanon.

Regeringen utesluter förhandlingar med islamistgruppen Fatah al-Islam.

Såväl artillerield som skottlossning med mindre vapen hördes, men skjutandet ska ha upphört ganska snart.

I början av veckan krävdes uppemot 70 liv i strider mellan militanta islamister i lägret och Libanons regeringsarmé. Sedan dess har tusentals civila flytt lägret.

Siniora försäkrade att de palestinska flyktingarna ska skonas i eventuella attacker mot extremister bland dem.

Under fredagen väntas en lastbilskolonn med förnödenheter, sända från Jordanien av Röda Korset, nå de cirka 20|000 personer som tros vara kvar i det omringade lägret. El och vattenförsörjning fungerar inte, men biståndsarbetare transporterade under torsdagen in färskvatten i Nahr al-Barid.

Hjälpsändningar går även till ett annat flyktingläger där många har sökt skydd.

Tusentals människor övernattade i provisoriska nattläger i norra Libanon sedan de utnyttjat onsdagens och torsdagens eldupphör till att lämna flyktinglägret utanför kuststaden Tripoli. Långa karavaner av palestinier ringlade sig ut från lägret, där militären stoppade alla som ville ta sig in.

Sent i onsdags kväll skadades minst 16 människor i en bombattack mot den drusiska staden Aley i bergen öster om huvudstaden Beirut. Det var tredje sprängdådet på fyra dagar i Beiruts omgivningar. En människa dödades och tio skadades i de två första dåden, som Fatah al-Islam först erkände men sedan förnekade inblandning i.

Den drusiske ledaren Walid Jumblatt anklagade Syrien för att ytterst ligga bakom onsdagens dåd, i syfte att stoppa en FN-resolution om att inrätta en tribunal för att rannsaka förre premiärministern Rafiq al-Hariris mördare.

TT

Mer läsning

Annons