Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skyltar och ny ordförande i Järna

Annons

- Vi är imponerade av hur mycket våra förfäder ställt upp. De måste ha haft en lust att göra det för det gjordes verkligen inte på en eftermiddag. Och även i dag kommer folk och hjälper till säger före detta ordföranden Olle Erson.

Han talar om jobbet som tidigare hembygdsengagerade gjort för att få hit de gamla husen. Nu står de i en klunga, för att skapa ett genuint intryck av den traditionella gårdsmiljön i Järna. Han ger också förklaringen till varför vissa hus byggts ihop.

- När man gifte sig kunde kvinnan komma med ena delen till huset och mannen med den andra.

För att kunna rusta upp sådana gamla gårdar krävs pengar. Historien bakom finansieringen är spännande.

- Två bröder från Järna for till Amerika och grävde efter guld. En av dem kom en kväll hem med hatten full av guld. Ovanligt nog hade den brodern som valde att fara hem både livet och guldet i behåll. Han investerade en del i hembygdsgården.

- Vi har ett par guldtackor fortfarande på banken i vår ägo, säger Olle Erson.

För att hedra historien har hembygdsgårdens eldsjälar satt upp skyltar som berättar om husens historia. Dessutom har föreningen fått en ny ordförande, Elsie Johansson.

- Jag får försöka göra mitt bästa. Jag ska samordna personal och ha tentaklerna ute och se till att det funkar. Men det är medlemmarna som gör jobbet, säger hon.

Målet är att bevara traditionerna i Järna på bland annat julmarknaden.

- Inga tubsockor, det ska vara genuina saker, säger Ingrid Johansson, före detta kassör.

MARTINA FRISK

Mer läsning

Annons