Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya siffror: Åtta av tio arbetsgivare slarvar med trafiksäkerheten

Annons

Nyligen kontrollerades arbetsmiljöarbetet hos nära 190 arbetsgivare i Dalarna och Gävleborg där personalen har trafiken som arbetsplats. Insatsen resulterade i att drygt åtta av tio arbetsgivare fick krav på åtgärder som måste vara genomförda inom tre månader.

Främst handlar det om att riskerna vid körning i tjänsten aldrig har undersökts, bedömts eller åtgärdats. Det är också vanligt att företag saknar en arbetsmiljöpolicy som även omfattar trafiksäkerhet.

- Det är nedslående att konstatera att rena transportbranscher som taxi, åkerier och bussbolag har ett så dåligt trafiksäkerhetsarbete att, på riksnivå 72 procent får krav på åtgärder, säger tillsynsdirektör Birgitta Hermansson-Ylvén.

Men trots att det var många brister hos många arbetsgivare, förekom också arbetsgivare som överraskade på ett positivt sätt.

- Dessutom togs vi emot med stort intresse och många tycker att det är bra att även trafiken uppmärksammas som en arbetsmiljöfråga, säger Ingemar Persson, kampanjansvarig på Arbetsmiljöverket, distriktet i Falun.

Trafikmiljön är en av de mest riskutsatta arbetsmiljöerna. Av de cirka 500 personer som årligen dör i trafikolyckor, omkommer cirka 20 procent i kollisioner med tunga fordon där föraren i regel är i tjänst. Tusentals skadas också varje år i arbetsrelaterade trafikolyckor.

Yrkesförare var inblandade i en fjärdedel av de drygt 800 arbetsolyckorna med motordrivna fordon som anmäldes till Arbetsmiljöverket i fjol. Övriga skadade fanns inom andra branscher.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons