Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler välkomnas av krögare

Annons

-Vi välkomnar kontroller som slår ut oseriösa restaurangägare, säger Stefan Newstam, Golfrestaurangen i Säter.

Från och med årsskiftet blir alla restaurangägare och frisörer i landet skyldiga att föra en särskild personalliggare som ska innehålla uppgifter om all verksam personal på arbetsplatsen.

Restaurangägare som inte sköter liggaren tvingas betala 10000 kronor plus 2000 för varje person som inte antecknats och 20 000 kronor om det upprepas.

Begreppet restaurang vidgas till att även omfatta gatukök, pizzeriaor kaféer, personalmatsalar, catering, centralkök och andra ställen där man kan hämta mat.

-Det är svårt att konkurrera med matställen som inte tvingas betala alla omkostnader som det innebär att ha personal, säger Stefan Newstam.

Anledningen till att Skatteverket skjutit in sig på restaurang-, och frisörbranschen är att det där förekommer mycket svarta pengar.

Den nya personalliggaren är en del av en ny lag som träder i kraft den 1 januari. De som är skyldiga att föra den nya personalliggaren ska bland annat notera namn och personnummer på den som arbetar den dagen och klockslag då arbetspassen börjar och slutar.

Även oavlönade personer som exempelvis släktingar, praktikanter och inhyrd personal ska noteras löpande i liggaren. Anteckningarna ska göra med "beständig" skrift. Liggaren ska sparas i tre år. Undantagen från att föra personalliggare är den som driver enskild verksamhet, ett fåmansföretag eller ett handelsbolag där make eller barn under 16 år är verksamma.

Det finns även undantag för de som driver hotell med matsal där matsalens omsättning är mindre 25 procent av den totala omsättningen. Frisörer som hyr ut stolar till de som har F-skattsedel behöver inte föra personalliggare.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons