Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler mot svartjobb välkomnas

/
  • Takläggare. Jonas Kvernplassen lyfter bort gammal takpapp i Bojsenburg. Varken han eller de andra byggarbetarna på taket har sett några svartjobb i Falun.  Foto: Janne Eriksson
  •  Foto: Janne Eriksson

Annons

Solen gassar över kolsvarta, nylagda tak och de bara ryggar som arbetar på dem. Fyra byggarbetare kliver försiktigt uppe på det skära tvåvåningshuset i bostadsområdet Bojsenburg i Falun. Johan Tysk, med fyra år i byggbranschen, är den mest erfarne av dem.

- Jag har inte varit med om några svartjobb på någon firma här, säger han. Om folk jobbar svart så gör de det nog privat.

Byggbranschen i samverkan vill stärka branschens anseende. Nu introducerar arbetsgivare och fack ett avtal som innebär hårdare kontroll på arbetsplatserna. Byggarbetarna ska legitimera sig och byggföretagen föra en daglig närvaroförteckning över de anställda.

Mikael Lusth är VD för Byggarna i Falun, som killarna på taket är anställda av. Han kommer att införa ID-brickor på sitt företag under året.

- Man ska ha credits för att man sköter de bitarna. Svarta löner och dumpade priser, det stjälper branschen, säger han.

David Sundqvist, arbetsledare på Mora Byggservice, välkomnar också de nya reglerna.

- Vi har redan tagit fram en enklare variant av ID-handling med vår logga, foto och personnumret på, säger han.

De nya reglerna är frivilliga att genomföra. Målet är att få bort oseriösa aktörer från byggbranschen. Enligt byggnads i Borlänge förekommer svartjobb i länet, men det är inte lika vanligt som i storstadsregionerna. Det beror delvis på att byggföretagen i Dalarna bevakar varandra.

- Vi som sköter oss, vi kommer ju inte i kontakt med det här, säger Mikael Lusth. Men jag skulle tro att det finns firmor som hjälper varandra. I det tredje och fjärde ledet är det kanske helt svarta pengar.

- Jag tror alltid det kommer finnas svartarbete. Särskilt på mindre företag, säger David Sundqvist.

Byggnadsarbetaren Jonas Kvernplassen har tagit på sig en T-shirt och klättrat ner från taket.

- Jag tror ID-brickor kan vara bra. Då undviker man att de tar in sådana som jobbar för mycket för lite pengar. Det har varit ett rätt stort problem.

- Om man legitimerar sig är det bra för kunden också, så han vet vilka som är där och jobbar, säger arbetskamraten Joel Volkert.

Det svartaste området i Dalarna är Sälen. Där är det också högst byggnadstryck just nu. Facket besöker företagen i området en gång i månaden. Ändå kan man inte hålla nere svartjobbandet på noll.

Fakta: Nya ID-regler

Alla på arbetsplatsen ska bära synlig ID-bricka. Arbetsgivaren ska anmäla vilka som får vara på arbetsplatsen och föra en närvarolista.

Närvaroförteckningen sparas i 2 år och får granskas av myndigheter.

En person som inte föranmälts eller saknar ID-bricka får avvisas från arbetsplatsen. Den som saknar ID-bricka kan också få betala 500 kronor i böter.

Entreprenören är skyldig att ta in de nya reglerna i avtal med underentreprenörer.

Mer läsning

Annons