Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regissören är här

Annons

Birgit Carlstén är väl förtrogen med Rune Lindströms Dalarna. Himlaspelet i Leksand har hon sett nästan varje sommar i 40 år och i många år har hon där hjälpt till bakom kulisserna med olika uppgifter. Ingmarsspelet i Nås har hon också sett några gånger.

- Men jag har aldrig sett Skinnarspelet i verkligheten, Fast jag har hört gott om det. Visserligen en ganska harmlös historia men ett trivsamt och underhållande spel, som man blir glad av, och med en sensmoral om hur man bör behandla omvärlden, säger Birgit.

Inför sitt nya uppdrag har hon gjort ett första besök i Orrskogen, sett på teaterscenen och träffat alla de lokala medverkande som finns med i Skinnarspelet.

Inom de närmaste dagarna ska hon också till Stockholm och träffa spelets "stockholmare", de som bor och verkar i Stockholmsområdet - Janne Åström, Meta Roos, Kalle Moraeus och kapellmästaren Kjell Öman.

Hittills har Birgit sett Skinnarspelet bara på en video, inspelad för ett par år sedan.

- Det finns saker som jag vill vrida på och det går nog också att skruva litet på den fina musiken. Det känns som att det är dags att vispa om en aning. Det kan inte bli något revolutionerande för vi har bara en veckas repetitioner på oss, men det ska märkas att det blir något nytt och jag hoppas att jag ska kunna få jobba med Skinnarspelet mer än ett år, säger Birgit.

En tanke som hon har är att alla som medverkar på scenen, även i de mindre rollerna, ska ha ett namn och en bakgrund, en egen historia att berätta.

Hon tycks sprudla av idéer och skrattet ligger aldrig långt borta. Ett och annat hyss från nye regissören kan nog både aktörer och publik förvänta sig.

Trots att Birgit Carlstén är flitigt engagerad på scenerna, har en lång karriär och en stark anknytning till Dalarna - en egen gård utanför Leksand dit hon tänker flytta nästa år - så har hon inte jobbat mycket på Dalascenerna.

Under våren spelar hon i Malmö i den rosade musikalen Spindelkvinnans kyss. Sedan flera år har hon satt upp ett sommarspel i Göteborg. Hon uppträder och sjunger visor - "med innehåll". Och tv-tittarna har tidigare sett henne i populära underhållnings- och frågeprogrammet "På spåret", där hon för övrigt återkommer till hösten.

Men nu är det som sagt Skinnarspelet som står bland det översta på Birgit Carlsténs agenda. Ny regi, flera nya rollinnehavare och ett par nya musiker ska förhoppningsvis kunna ge Skinnarspelet den nytändning som behövs och som tidningens recensent förra året efterlyste. Om drygt en månad, veckan före midsommar, är det premiär för "nya" Skinnarspelet i regi av Birgit Carlstén.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons