Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya problem med istappar

Annons

Föräldern Eva-Lena Larsson uppmärksammade på tisdagen att stora istappar bildats ovanför entrén.

-Jag uppskattar att en av dem är bortåt en meter lång, berättar hon.

Larsson insåg de möjliga konsekvenserna om istapparna skulle falla mot backen och i värsta fall träffa något barn eller skolpersonal.

Hon tog kontakt med tjänstemän vid tekniska kontoret och hamnade efter ett par samtal hos tekniske chefen Bertil Höök. Han konstaterade att den så kallade skylift som kommunen brukar använda när istappar ska tas ned inte var tillgänglig på tisdagen.

-Så nu har de bara spärrat av med band vid entrén, säger en orolig Eva-Lena Larsson.

I samtal med NLT lovar Bertil Höök att istappar vid Vasaskolan och troligen även en del andra kommunala byggnader kommer att tas bort i dag onsdag.

-Vi tar hjälp av Vb-Energi som har en skylift och den var tyvärr inte tillgänglig i dag. Om det berodde på att den var trasig eller om det var någon annan orsak vet jag inte.

Bertil Höök känner väl till den dom i det så kallade istappsmålet som Högsta Domstolen avkunnade den 26 maj i fjol. I domen hänvisades till ordningslagen och enligt denna lag ska "snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor eller liknande anordningar".

-Naturligtvis är det risk för olyckor. Vi ser allvarligt på problemet, istappar är inte att leka med, betonar Höök.

Han förmodar att kommunen kommer att behöva anlita Vb-Energis skylift fler gånger under vårvintern. Allt talar för att mängder av istappar kommer att bildas de närmaste veckorna.

-När det gäller Vasaskolan så får vi anledning att i sommar närmare undersöka hur det står till med isoleringen och om vi behöver vidta åtgärder. Jag var förbi skolan i dag och det var väldigt mycket is till vänster om entrén, konstaterar tekniske chefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons