Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya partichefer _ stjärna i Shanghai

Annons

Flera lokala kommunistpartichefer har utnämnts i Kina. Mest uppmärksammat är bytet i Shanghai, där den stigande stjärnan Xi Jinping nu leder partiet.

Han betraktas som en framstående ekonomisk reformator. Hittills har han lett partiet i provinsen Zhejiang, ett blomstrande centrum för utländsk högteknologi söder om Shanghai.

Han utnämndes i lördags till efterträdare åt Chen Liangyu, som avsattes i september 2006 för korruption i en politisk praktskandal. Chen anklagades för att ha låtit investera pensionspengar i fastigheter och andra riskabla objekt. Han tillhörde samtidigt en fraktion som kunde tänkas hota president Hu Jintao.

Två provinser och ytterligare en storstad har fått nya partichefer, meddelade partiets centralkommitté via Nya Kina på söndagen.

Zhao Leji blev chef i Shaanxi, en relativt fattig inlandsprovins med 37 miljoner invånare. Zhang Gaoli ska leda partiet i storstaden Tianjin och Zhao Hongzhu utsågs till partichef i Zhejiang efter Xi Jinping.

Ingen orsak angavs till ommöbleringen.

Kinas kommunistparti ska hålla kongress senare i år. Det sker bara vart femte år och president Hu Jintao väntas där sträva efter att upphöja allierade och minska föregångaren Jiang Zemins inflytande.

Zhao Leji och Zhang Gaoli är medlemmar av partiets inre krets, centralkommittén. Zhao Hongzhu är medlem av partiets organ för korruptionsbekämpning.

Utnämningen av Shanghai-chefen Xi tillkännagavs i lördags i ett mycket kort, okommenterat meddelande.

Minst nio avsatta högt uppsatta tjänstemän inom regering och statsindustri ska åtalas i Shanghai-affären, rapporterar statliga nyhetsmedier. Förre partichefen i 16-miljonstaden Chen Liangyu har gripits, men det har inte sagts något om vilket straff han riskerar att få.

TT

Mer läsning

Annons