Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya palestinska strider i Gazaremsan

Annons

Israeliskt flyg bombade i dag ett område i södra Gazaremsan som Hamas använder som träningsläger.

Vårdkällor uppger enligt AFP att två personer dödades och flera skadades. Till Reuters säger folk i området att fyra människor dödats.

Hamas har fortsatt att skjuta raketer mot israeliskt område från Gazaremsan. Uppemot två dussin raketer har avlossats sedan helgen och minst två personer har skadats.

Beväpnade män gick till attack mot Rashid Abu Shbaks hem i staden Gaza och dödade fyra vakter och en medlem av president Mahmud Abbas garde, enligt palestinska säkerhetskällor. Ytterligare 15 personer sårades i den fortsatta striden.

Strax före attacken hade granater slagit ner nära presidentkansliet och Hamaspoliser utanför inrikesministeriet angripits med vapen.

Sent i går kväll skottskadades en hög egyptisk tjänsteman i Gaza. Egyptiern, som ingår i en observatörsgrupp som övervakar Egyptens fredsavtal med Israel, träffades i handen när han gick på en gata i Gaza tillsammans med den palestinske kabinettssekreteraren Ghazi Hamad från Hamas och en politiker från al-Fatah. Observatörerna deltar också i försöken att få slut på våldet mellan de palestinska grupperna.

Minst 16 palestinier dödades i gårdagens strider.

Palestinska säkerhetsansvariga i Gaza uppgav vid lunchtid att sammanlagt 14 människor dödats under de senaste fyra dagarna.

Den palestinska regeringens informationsminister sade senare att palestiniernas president Mahmud Abbas och Hamasledaren Khaled Meshaal är överens om att blodsfejden mellan Abbas eget al-Fatah och Hamas ska stoppas.

Tidigare uppgavs att Abbas överväger att införa undantagstillstånd för att få slut på våldet.

Ledare runt om i arabvärlden uttryckte samtidigt allt starkare oro över inbördesstriderna.

Han betonade också att fejden försvårar de försök till samtal mellan Israel och palestinierna som görs.

Ledarna för arabemiraten samt för Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien vädjade till parterna att gå tillbaka till det "fredsavtal" som manglades fram under saudiarabisk medling tidigare i år.

De fick medhåll av Egyptens president Hosni Mubarak, vars utsända pendlat mellan parterna för att få slut på våldshandlingarna.

TT

Mer läsning

Annons