Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya palestinska regeringen godkänd

Annons

Palestiniernas parlament har godkänt en ny regering, en koalition dominerad av partierna Hamas och al-Fatah. Dess främsta mål är att få slut på inbördesstrider och omvärldens bojkott.

Norge beslöt omedelbart att återupprätta förbindelserna med palestinierna på de politiska och ekonomiska områdena, meddelar NTB. Storbritannien välkomnade försiktigt den nya regeringen medan USA sade att bojkotten ska fortsätta.

Premiärminister Ismail Haniya försökte i ett tal inför parlamentet i Gaza lugna oron i västländer för palestinsk extremism genom att försäkra att regeringen ska respektera avtal mellan PLO och Israel och kräva en palestinsk stat på de områden som Israel ockuperade 1967, det vill säga inte i hela det historiska Palestina.

Han lovade Israel att agera för att den israeliske soldaten Gilad Shalit ska friges.

Men Haniya sade också att palestinierna har rätt att göra väpnat motstånd mot den israeliska ockupationen.

Därmed gav han omedelbart ett argument till Israels regering, som inte vill erkänna den palestinska regeringen och agerar för att den inte ska godkännas av omvärlden.

Den nya regeringen måste isoleras i lika hög grad som den avgående, sade en talesman för premiärminister Ehud Olmert:

Om regeringschefen Haniya upprepade sitt partis åsikt om motstånd, försökte president Abbas finna formuleringar som kan uppskattas i Jerusalem och Washington:

President Abbas vände sig till omvärlden med en vädjan om att den ska erkänna den nya regeringen och avbryta sanktionerna.

Det är känt att åsikterna inom exempelvis EU är delade om nyttan av bojkotten mot de palestinska områdena.

Abbas fick ett välkommet svar från Oslo få minuter efter det att den nya regeringen hade godkänts:

Med orden "vi själva" underströk han att Norge tar självständiga beslut och inte är bundet av exempelvis avgöranden inom EU.

TT

Mer läsning

Annons