Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya löner för politiker

Annons

Förslaget har tagits fram av kommunens särskilda förhandlingsdelegation.

I delegationen ingår Ivan Eriksson (s), Birgitta Granström (s) och Mauritz Bropetters (c).

De föreslår att Leif Pettersson som kommunfullmäktiges ordförande får sitt årsarvode höjt med 49 procent, från 32 142 kronor till 48 159.

-Fullmäktiges ordförande har fått ett utökat ansvar och kommer bland annat att jobba mera med revisorerna. Det är därför vi föreslår denna höjning, förklarar Ivan Eriksson.

Kommunalrådet Maria Pettersson får nöja sig med ett påslag på 2,8 procent. Hennes årslön ökar från 532356 kronor till 547 263.

-Hennes lön har höjts med lika mycket i procent som tjänstemännen i SKTF-facket fick i genomsnitt i fjol. Marias nya lön gäller i fortsättningen som referensbelopp som övriga arvoden grundar sig på, upplyser Ivan Eriksson.

Nya referensbeloppet medför att flertalet toppolitiker i styrelser och nämnder får påslag på nästan nio procent.

Det gäller exempelvis för Ivan Eriksson, Kjell Israelsson och Sten G Johansson i kommunstyrelsen och för nämndordförandena Ingvar Henriksson, Lars Bergman, Ingrid Holmström, Britt Marinder och Sören Finnström.

Social- och utbildningsnämndens ordförande Ulla-Britt Mikaelsson har i dag 281 245 kronor i årsarvode. Enligt nya förslaget får hon 218 905 kronor.

-Det beror på att vi bara tagit upp hennes arvode som nämndordförande. I nuvarande arvode ingår även ersättning för andra uppdrag och det tillkommer säkert sådant i det nya också.

-Hon är ju bland annat invald i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott och i Dans- och musikskolan, framhåller Ivan Eriksson.

Under mandatperioden, till och med 2010, kommer arvoden och referensbelopp årligen att höjas med samma procentsats som genomsnittet för SKTF-lönerna.

Det vill säga, höjs SKTF-lönerna i år med tre procent ökar politikerarvodena med lika mycket 2008.

Flera av politikerna som har fasta arvoden har inte rätt till sammanträdesarvoden.

För övriga ledamöter föreslås sammanträdesarvoden på minst 180 kronor och högst 810 kronor per dag plus ersättning för förlorad arbetsinkomst på högst 2107 kronor per dag.

På tisdag behandlas förslaget av kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan fastställs det vid kommunfullmäktiges möte i februari.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons