Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya larm om kränkningar

Annons

Omfattningen av Migrationsverkets kränkningar av asylsökanden växte i slutet av förra veckan och hård kritik riktades mot den tillfälligt avsatta enhetschefen Majvor Skoglund.

Uppgifter och vittnesmål från flera asylsökanden gjorde även gällande att en enskild handläggare skulle ha del i kränkningarna.

I dagsläget har minst tre personer enligt uppgifter till tidningen anmält felaktigheter som har begåtts av handläggaren. Bland annat har man reagerat på att handläggaren hotat asylsökanden med sänkt dagersättning om de inte infinner sig på frivilliga möten och straffavgifter om de inte kommer i tid till möten hos Migrationsverket.

Handläggaren ska även vid flera tillfällen ha hotat med att tillkalla polis om de inte fogar sig i olika sammanhang.

Kenneth Karlsson, som i mellandagarna är tillförordnad enhetschef i Hedemora, uppger att Migrationsverket, nu dels gör en stor utredning av hur myndighetsutövningen sett ut runt om i landet, dels kommer man att titta specifikt på vad som framkommit om den enskilda handläggaren och andra eventuella oegentligheter på just Hedemorakontoret.

- Jag har inte sett någon av skrivelserna själv, men jag känner till två stycken. Vi kontrollerar just nu vad det är som hänt i organisationen.

- Behöver vi vidta åtgärder så kommer vi att göra det genast, säger han.

Den aktuella handläggaren vill själv inte lämna någon kommentar till det inträffade utan säger följande:

- Det är ingen idé att jag kommenterar. Ni vrider ändå bara på det så att det blir fel. Vi följer bara de instruktioner från Janna Valik som går ut till alla handläggare.

Kenneth Karlsson understryker att en enskild handläggare endast under några få omständigheter har laglig rätt att använda ekonomiska sanktioner mot de asyl- sökande.

- Det måste i så fall vara kopplat till att den asylsökande inte hjälper till att ta fram sina id-handlingar, försvårar utredningen på något sätt eller försvårar ett lagakraftvunnet verkställighetsbeslut. Men vi kan bara upplysa om konsekvenserna av deras handlande. Vi får aldrig hota någon, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons