Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya landstingsrådet kritiserar Moderaterna för kravet på folkomröstning

Nya landstingsledningen ger inget för Moderaternas krav på en folkomröstning i Dalarna om Region Svealand.
– Det här är ingen fråga vi bestämmer över i Dalarna. Riksdagen och regeringen bestämmer detta, säger nya landstingsrådet Elin Norén (S).

Annons

Nya landstingsrådet Elin Norén menar att en folkomröstning om storregioner är fel väg att gå. De folkvalda  i riksdagen har ansvaret att besluta om det, menar hon.

Under tisdagen meddelade Moderaterna att de startar en namninsamling för att tvinga landstinget att besluta om en folkomröstning om Region Svealand.

Den nya rödgröna landstingsledningen kritiserar utspelet.

– För det första vet vi inte ens om det är lagligt möjligt att göra så som Moderaterna påstår. Vi ska få ett svar från SKL (Sveriges kommuner och landsting) om det under torsdagen. I övrigt så är detta en fråga som vi i Dalarna inte ens bestämmer över. Det gör riksdagen och regeringen, säger hon.

Hon pekar på att länets folkvalda ger förslaget sitt stora stöd.

– Det vi gjort i Dalarna är att svara regeringen vad vi tycker om förslaget om Storregioner. En stor majoritet av de folkvalda i landstinget står bakom idén. Orsaken till att jag står bakom förslaget om storregioner är att det framförallt ger fördelar för att bättre garantera kvaliteten på framtidens hälso- och sjukvård, säger Elin Norén.

Hon ger inte mycket för argumentet att dalfolket i en folkomröstning ska få säga sitt i frågan.

– Det har dalfolket redan gjort. Folket har valt fram sina politiska företrädare i demokratiska val. Det är de folkvaldas ansvar att fatta beslut om saker som detta, säger landstingsråd Elin Norén (S).

Mer läsning

Annons