Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kunskaper på prästvägen

Annons

En tre dagar lång skogsvand-ring längs prästvägen i Orsa finnmark var ett alternativ under Orsaskolans kreativa vecka. Drygt ett 30-tal elever från årskurserna 7-9 nappade på idén att vandra från Finnberget till Sundsjön.

Att vandra med packning blev en ny upplevelse för många elever. En ny lärdom blev det också att inte packa ner för mycket utrustning. Det fanns elever som hade en packning som vägde över 40 kilo.

- Tydligen är det vissa elever som är sockerberoende. De har både stora och många flaskor med läskedrycker i packningen. Tog läsken slut var det rena katastrofen, skämtade läraren Henrik Göthberg.

De flesta eleverna vandrade dock hela sträckan. Några tvingades avbryta vandringen på grund av skador eller sjukdom.

Under vandringen visade det sig att det var flickorna som klagade minst. Pojkar som ville vara skogsvana, visade sig i flera fall vara de som klagade mest.

Redan efter två dagars vand-ring hade gruppen hunnit med en del äventyr. Ett par grabbar reste inte sitt tält inför den andra övernattningen. Istället valde de att sova i en "grotta" under en stor sten vid Nordkapstjärn. En gentleman dök också upp. Det var när en flicka inte vågade gå på stenarna vid ett vadställe i Ore älv. Då kom gentlemannen fram och bar flickan på ryggen över till andra sidan.

Den tredje och sista övernattningen var tänkt vid Sundet, mellan Lissjön och Skogssjön. När eleverna kom dit var det kallt, blåsigt och helgens tunga regn hade börjat. Tidningens utsände föreslog att gruppen skulle fortsätta ett par kilometer till finnmarksbyn Abborrsjöknoppen och försöka hitta bättre övernattning där. Lärare och elever tog till sig förslaget och framme i byn fick de övernatta i Knoppens älgjaktlags slaktarlada. I efterhand visade det sig att eleverna hade tur som kom inomhus. Den natten, med, riktigt ruskväder, föll det 25 millimeter regn över finnmarken under tolv timmar.

På morgonen möttes eleverna av en överraskning. Byborna Raymond Andersson och Anders Eliasson hade varit upp i gryningen och kokat vatten till morgonbestyren och dessutom hade de kokat makaroner, så att eleverna fick något varmt i sig innan vandringen fortsatte mot Sundsjön.

När tidningen besökte vand-rargänget berättade Sofia Jansson att det inte var någon brist på sysselsättning under kvällarna.

- Några har fiskat och de har fått både bäcköring och abborre. Andra har spelat kort och en populär kvällsaktivitet är att leka "burken". Fyra grabbar badade också i Oreälvens kalla vatten, berättar Sofia.

En som verkade oförskämt pigg och alert efter två dagars vandring var Emelie Bogg. Det var hon som kom med förslaget att göra en flerdagarsvandring.

Sammantaget var eleverna överens om att vandringen varit rolig och intressant. En önskan var att man hade fått se någon björn eller åtminstone mer visten än bara några rivna myrstackar.

- Framförallt hade det fått vara varmare, men å andra sidan var det både mygg- och knottfritt.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons