Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kunskaper inspirerar det Palliativa teamet

Annons

Hon arbetar tillsammans med fem sjuksköterskor, en kurator och teamledaren på Palliativa avdelningen på Ludvika lasarett.

Det var en kvinna vid namn Cicely Saunders som på 1960-talet i England var missnöjd med vården för de svårt sjuka. Utifrån hennes idéer och tankar utvecklades det som i dag kallas palliativ vård.

Kunskapen är längst utvecklad i England där området blev en specialistkompetens, 1997. Där finns också många utbildningar mot specialiseringen. Fördjupningen saknar motsvarighet i Sverige.

Därför var det inget svårt beslut för Gunilla Lundquist att bestämma sig när hon hittade en distanskurs som skulle ge henne en examen i palliativ medicin vid universitet i Wales.

- Man behöver alltid utveckla sina kunskaper, säger hon.

Utbildningen var på nio månader och Gunilla Lundquist tog examen i juni. Hon är därmed en av fyra läkare i Sverige som gått utbildningen.

Främst har utbildningen gett henne ett nytt sätt att tänka och se på hur teamet kan stötta och hjälpa, säger hon.

- I England skiljer sig behandlingen lite från vår genom de läkemedel som används. Bland annat genom hur man ger olika läkemedel.

- Jag har också fördjupat mina kunskaper om olika symptom och deras behandling.

Även om den palliativa vården är den samma finns skillnader mellan länderna.

- Kontakten mellan läkare och patient är annorlunda i England jämfört med Sverige där vi är mer "du" med varandra.

Främst är det cancerpatienter som kommer i kontakt med Palliativa teamet, där behandlingen handlar om att lindra - inte att bota.

- "I bland kan vi bota, ofta lindra men alltid trösta", säger Gunilla Lunquist och citerar Hypokrates, medicinens fader.

Även anhöriga får hjälp av teamet.

- När någon drabbas av en obotlig sjukdom är det inte bara patienten som påverkas utan även familjen och andra närstående.

Teamet arbetar också tillsammans med sjukhusets präst då den palliativa vården handlar om en helhetssyn på människan och hennes andliga behov likväl som det fysiska.

Palliativa teamet informerar också andra inom sjukvården men också hemtjänst om hur palliativ vård bedrivs.

- Alla inom vården träffar dessa patienter i något stadium av sjukdomen och behöver därför grundkunskaper i palliativ vård, påpekar Gunilla.

Intresset för teamets kunskaper är stor och samarbete finns redan med onkologin i Falun, där cancersjukdomarna behandlas. När en patient åker på behandling kan någon i teamet finnas som stöd efteråt eller på telefon under tiden patienten vistas på annan ort.

Nu när utbildningen är färdig ska kunskaperna smältas och förmedlas till arbetskamraterna. Patienterna däremot kommer inte att märka någon skillnad i behandlingen eller bemötandet.

- Det handlar om att lära sig mer om det man håller på med, säger Gunilla Lundquist.

- Och bli tryggare i det man gör, säger Birgitta Andersson, sjuksköterska i teamet.

Gunilla Lundquist jämför med en höjdhoppares val av ansats:

- Man vet hur man ska hoppa men gör det bättre om ansatsen flyttas...

Arbetet kan många gånger vara tungt och jobbigt men Gunilla älskar det hon gör.

- Jag skulle inte vilja ha något annat arbete. Det är stundtals tungt men väldigt givande.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons