Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kravaller i Köpenhamn

Annons

Gatstenar och brandbomber haglade mot poliser, bilar sattes i brand och på gator tändes bål.

Polisen svarade med tårgas och grep ett 100-tal personer när Köpenhamn skakades av nya, nattliga upplopp.

Under förmiddagen greps ytterligare 90 aktivister.

Köpenhamnspolisen genomförde under förmiddagen ett antal husrannsakningar runt om i den danska huvudstaden i jakt på utländska aktivister som deltagit i de senaste dagarnas oroligheter.

Folkets Hus på Stengade, ett kollektiv på Baldersgade och Solidaritetshuset på Griffenfeldtsgade var några av adresserna som polisen slog till mot.

Resultatet blev ytterligare 90 anhållna. Hur många av dem som är utlänningar är dock oklart.

Enligt polisen greps ett hundratal personer under natten. En person ska ha kommit till skada, men uppgiften kunde inte bekräftas av polisen. Sedan sade brandförsvaret att en person förts till sjukhus.

Strax efter klockan 22 i går kväll samlades kring 800 personer på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset. Enligt polisen gick allt lugnt till väga. Strax intill ligger Köpenhamns tingsrätt där flera gripna från torsdagens upplopp förhördes inför häktningsdomaren.

När de protesterande nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med bra stämning och fortsatt lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Då gav demonstrationsledningen upp och några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig i flera mindre grupper. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro. När polisen kom var de protesterande enligt ögonvittnen försvunna. Men det kom hela tiden rapporter om nya bränder och barrikader runt om i stadsdelen.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn. Där trängde protesterande in i en skola och på ett gymnasium där de tände eld. Polisen bombarderades med sten.

Enligt nyhetsbyrån NTB var det tyska aktivister som låg bakom nattens oroligheter. Men Flemming Steen Munch kunde inte bekräfta den uppgiften tidigt på morgonen.

Flera hundra människor, bland dem minst fem svenskar, har gripits under upploppen som startade i torsdags. Den utlösande faktorn kom när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter. Minst sex människor har skadats under upploppen.

Protesterna riktar sig mot att Ungdomshuset har sålts till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons