Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya insatser för äldre med oro

Annons

Gammal, ensam och orolig?

Nu tänker kommunen starta en daglig verksamhet för dem som inte är tillräckligt sjuka för att få plats på ett äldreboende, men som behöver mer trygghet och stöd för att klara av att bo kvar hemma.

Nu är den stora omorganisationen av äldreomsorgen i Falu kommun nästan helt genomförd. Det finns 300 färre äldreboendeplatser. Äldrevården har specialiserats och hemtjänsten byggs ut.

Ett problem som omvårdnadsförvaltningen nu upptäckt sig stå inför är att det inte längre finns utrymme på äldreboendena för dem som känner oro och otrygghet. Därför har omvårdnadsförvaltningen nu arbetat fram ett förslag som ska leda till att den här gruppen får ett bättre stöd hemma.

En ny daglig verksamhet ska starta för äldre personer som känner oro eller känner sig isolerade. För att skapa bättre kontinuitet ska arbetsteam knytas till alla dagliga verksamheter som finns inom äldreomsorgen, i dag finns det tre med totalt 26 platser. Arbetsteamen ska jobba både i den dagliga verksamheten och i hemtjänsten hemma hos de äldre.

Tre nya trygghetsplatser blir det också för den här gruppen, för att möta olika akuta behov, eller om anhöriga behöver sova ostört en natt eller måste resa bort över natten.

Förhoppningen är att det här ska öka tryggheten både för den enskilda och för dennes anhöriga, och att det oftare är samma personer som möter den äldre.

I går sade socialnämnden ja till förslaget:

- Vi tycker att det här är ett väldigt bra förslag, säger socialnämndens ordförande Renée Andersson (s):

- Det är precis det vi behöver. Vi har diskuterat och varit överens om att vi måste göra något för den här gruppen ända sedan vi beslutade om omstruktureringen av äldreomsorgen, säger hon.

Den nya dagliga verksamheten planeras starta under hösten, men för att få en plats krävs ett biståndsbeslut.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons