Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hinder för rödakhmertribunalen

Annons

De utländska domarna i den väntade rödakhmertribunalen i Kambodja beter sig som barnungar och letar svepskäl för att förhala domstolsprocessen. Den salvan kom på måndagen från det kambodjanska advokatsamfundet.

De berörda fyra domarna har hotat att bojkotta förberedelserna för den länge väntade rättegången sedan Kambodjas advokatsamfund beslutat att utkräva medlemsavgifter på 500 dollar (3|500 kronor) av utländska jurister som vill delta i processen. Utländska advokater som anförtros en klient att försvara bör därpå betala ytterligare 2|000 dollar (14|000 kronor) och en månadsavgift på 200 dollar (1|400 kronor), sade Ky Tech.

De utländska domarna hävdar att dessa pålagor kommer att allvarligt begränsa de åtalades och brottsoffrens möjligheter att fritt välja sina juridiska hjälpare. Därför har de också sagt att de ska bojkotta ett möte i april om procedurregler kring tribunalen.

De som ska rannsakas av tribunalen är de överlevande för Röda khmererna, den ultraradikala gerillarörelse som styrde Kambodja 1975_79 och vars terrorregim blev omkring 1,7 miljoner människors död. Den FN-stödda tribunalen ska börja sitt arbete i år, är det tänkt.

TT

Mer läsning

Annons