Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hatmejl sedan polis friats

Annons

Beslutet i Arbetsdomstolen att ge jobbet tillbaka till Malmöpolisen som mejlade till kommunalrådet Ilmar Reepalu ledde direkt till mer främlingsfientlig e-post till Reepalu. Nu granskas ännu ett mejl av åklagare.

Direkt när han fick se det nya mejlet till Reepalu beslöt Alhem att låta en åklagare på enheten titta på det.

I onsdags kom beslutet i Arbetsdomstolen (AD) att upphäva avskedandet av det 45-åriga polisbefäl i Malmö, som 2005 sände e-post till Reepalu med främlingsfientliga formuleringar som "alla jävla blattar". Samma dag uttryckte Reepalu bestörtning över AD-beslutet.

Det är detta som kommenteras i det nya mejl, som nu ska granskas av åklagare. Enligt Sydsvenskan är skribenten den här gången en aktiv Skånepartist, men TT erfar att mer liknande e-post har landat i kommunalrådets inkorg de senaste dagarna.

Skribenten påstår att polismannen bara uttryckt vad Malmöbor i allmänhet tycker och skriver "även jag hatar alla Mohammeds". Han anklagar Reepalu för att ombilda Sverige till "en islamisk filial" och kallar Malmö "mångkulturell sopstation". Raljerande föreslår han också kommunala tjänster som självmordsbombare som "ett pittoreskt mångkulturellt inslag i gatubilden".

Mejlet är undertecknat med skribentens namn, adress och telefonnummer samt en uppmaning till Reepalu att sprida innehållet.

Polismannen som mejlade till Reepalu frikändes från åtalet för hets mot folkgrupp. Man Malmö tingsrätt slog fast att innehållet var kränkande. Polismannen friades endast därför att han inte insett att även elektroniska brev till ett kommunalråd är offentliga handlingar, vars innehåll kan spridas.

Men efter den domen kan knappast någon ännu en gång klara sig genom att hänvisa till samma okunnighet, menar överåklagaren som ändå inte vill föregripa den rättsliga prövningen. Den nya skribenten skulle alltså löpa större risk att bli både åtalad och dömd.

TT

Mer läsning

Annons