Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya grepp på vårdcentralen

Annons

Trycket på vårdcentralen i Leksand har länge varit stort och många kritiska röster har höjts när vårdköerna blivit längre och längre. Ett av problemen har varit vakanta läkartjänster och även långtidssjukskrivningar inom läkarkåren.

Ledningen med verksamhetschefen Lena Törnfeldt i spetsen har provat olika modeller för att locka läkare till orten, bland annat har man annonserat utomlands, men utan varaktigt resultat. Stafettläkare har fått kallas in för dyra pengar för att klara ruljansen.

Men nu har man beslutat sig för att införa en annan modell. Kommunen delas in i nio områden och nio vårdteam med läkare, distriktssköterska, sjuksköterska, undersköterska, distriktsgymnast och distriktsarbetsterapeut kommer att ansvara för ett vårdområde vardera.

- Den nya modellen ger möjlighet till ett större helhetsgrepp och personalen kan diskutera i teamet hur man ska jobba med patienten på bästa sätt, säger Lena Törnfelt.

Genom vårdområdesindelningen får också varje läkare ett fast antal patienter att ta hand om, vilket man hoppas ska verka positivt på möjligheten att rekrytera personal till de två vakanta läkartjänster som finns i dag.

- Vi kommer även i år att använda oss av stafettläkare, men jag hoppas ändå att vi ska klara budgeten, fortsätter Lena Törnfelt som ser med tillförsikt på årets möjligheter att klara den uppsatta budgeten.

- Kostnaden för stafettläkarna finns med i budgeten och vi lyckades få ner förra årets underskott till 700 000 kronor. Sedan vet man aldrig vad som händer.

Till hösten kommer man även att ta emot flera utbildningsläkare, så kallade AT-läkare.

- Det är en medveten satsning från vårt håll och vi hoppas att de sedan vill stanna här hos oss.

När det gäller vårdköerna så har man de senaste veckorna haft en drive och fått ner dem till till noll.

- Just nu ser det bra ut, men det finns ändå de som får vänta mer än sju dagar, men vi arbetar på det.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons