Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya generaler på Kims födelsedag

Annons

Kim Il-Sungs födelsedag firades på söndagen i Nordkorea med att sonen Kim Jong-Il upphöjde 35 officerare till generaler.

Dagen innan Solens dag, som den avlidne statsgrundarens födelsedag kallas, löpte tidsfristen ut för avveckling av Nordkoreas kärnreaktor i Yongbyon utan några tecken på att processen hade inletts.

Nordkorea lovade den 13 februari att lägga ner sin kärnvapentillverkning. I inledningsstadiet skulle Yongbyon-reaktorn stängas inom 60 dagar efter avtalet. Nordkoreanerna ställde dock kravet att USA först skulle se till att deras konto i en Macao-bank öppnades. Kontot innehåller enligt USA pengar tjänade på den nordkoreanska regimens narkotikahandel och tryckning av falska dollar. USA har också hävt frysningen, men nordkoreanerna har inte bekräftat att pengarna blivit tillgängliga för dem.

Efter utnämningen av generalerna uttryckte Kim Jong-Il "den fasta övertygelsen att de kommer att förbli trogna partiets ledning och troget värna om ideologin, systemet och saken", rapporterade den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Kim Il-Sung avled 1994 och efterträddes av sonen.

Festligheterna i samband med födelsedagen inleddes med en massuppvisning av gymnaster, militärer och dansare. KCNA rapporterade om ett "veritabelt hav av blommor och dansande" och sång som ekade i natten.

USA:s förhandlare Christopher Hill sade i lördags att det är dags för Pyongyang-regimen att "sätta i gång" nedrustningsprocessen. Men USA och andra länder som deltar i förhandlingarna är ändå redo att vara flexibla, förklarade han.

TT

Mer läsning

Annons