Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya familjedaghem i Vansbro och Järna

Annons

Kommunen har idag svårt att nå målet om att kunna erbjuda platser inom tre-fyra månader, vilken är den rimliga väntetid som lagstiftningen medger.

Störst är behovet av platser i Järna där det i mitten av december fanns 34 barn i kö för barnomsorg. Idag finns förskolan Korsnäsgården med 64 platser och tre familjedaghem med sammanlagt 18 platser att erbjuda.

Där menar barn- och utbildningsutskottet nu att ytterligare ett familjedaghem med sex platser bör startas.

Även i Vansbro är behovet av ytterligare platser stort och även här vill barn- och utbildningsutskottet att ytterligare ett familjedaghem med sex platser startas.

15 barn fanns i kö enligt beräkningarna i december månad. Vansbro har idag två förskolor, Triangeln och Mossebo, som sammanlagt har 77 platser att erbjuda.

Dessutom finns två anställda dagbarnvårdare som var och en har sex barn inskrivna. Den stora skillnaden jämfört med situationen i Järna är att de två anställda tillhör samma familj och att samma fastighet nyttjas av båda grupperna. Situationen gör att verksamheten blir mycket sårbar, exempelvis om någon av de två anställda blir sjuk.

De har också svårt att delta i fortbildningar samt att kunna ta en gemensam semester. Paret har också ofta så långa arbetstider per vecka att de anses som en arbetsmiljöfråga.

Barn- och utbildningsutskottet menar att ytterligare ett familjedaghem skulle underlätta för de som är anställda idag.

Trots att något beslut om extra pengar ännu inte har fattats av kommunstyrelsen är de två plaserna utannonserade hos arbetsförmedlingen med 20 februari som beräknat startdatum.

För den som är intresserad av att starta familjedaghem i Järna eller Vansbro är kravet tillgång till ett hem lämpat för barnverksamhet, en lämplig utemiljö och att hemmet är så stort att sex barn kan tas emot. Utbildning som barnskötare eller liknande är en merit liksom att ha lätt för att samarbeta med andra.

Stor vikt läggs enligt annonsen även vid personlig lämplighet.

Kommunstyrelsen kommer idag att fatta beslut i ärendet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons