Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya diabetesläkemedel förebygger hjärtkärlsjukdomar – och minskar risken för tidig hjärtdöd

Personer med typ 2-diabetes har en nästan fördubblad risk för hjärtkärlsjukdomar, så som hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Med hjälp av ett nytt läkemedel hoppas läkare på att minska den risken.

Annons
Nya glukossänkande läkemedel minskar risken för tidig hjärtdöd hos personer med typ 2-diabetes. Det visar en nordisk registerstudie genomförd av bland annat Akademiska sjukhuset. Foto: Erik Nylander / TT

En stor registerstudie har gjorts av bland annat Akademiska sjukhuset för att se om det nya glukossänkande läkemedlet som tagits fram har en positiv effekt hos personer med typ 2-diabetes. Och resultaten av den studien visar att så är fallet.

Läs även: Kim fick bukt med diabetes, utan medicin: "Vi kan påverka vår hälsa"

Resultaten är både intressanta och hoppingivande. De tyder på att en ny sorts läkemedel, så kallade SGLT2-hämmare, är effektivare än andra glukossänkande preparat på att förebygga hjärtkärl-komplikationer som hjärtsvikt och dessutom kan minska risken att dö i förtid, även hos patienter utan känd hjärtkärlsjukdom. Läkemedlet avlägsnar socker från kroppen genom en ökad utsöndring i urinen, säger Jan Eriksson, professor och överläkare inom diabetesvård, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes både i Sverige och i världen. Personer med den typen av diabetes har en nästan fördubblad risk för hjärtkärlsjukdomar.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons