Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya byggregler i Sundborn

Annons

Mest rött med vita knutar är det Sundbornsbyn.

Lertegel på taket är vanligast, liksom att husen ligger tätt och nära bygatan.

Nu ska även Sundbornsbyns äldre delar få nya områdesbestämmelser. På torsdagen beslutade byggnadsnämnden att förslaget ska skickas ut på samråd till byborna.

Områdesbestämmelser innebär att det generella tänkandet försvinner och varje bygglov prövas för sig. Det ger i vissa fall mer skydd, och ibland större frihet. Det handlar inte om regler, utan mer om råd och rekommendationer som ska ligga till grund när bygglov söks i området utmed ån, vid Gråa och på Kart- och Knektbacken.

Förändringstrycket i byn gäller främst om- och tillbyggnader. Trots många gemensamma drag så finns en mängd variationer i den äldre bebyggelsen. Byn har ju byggts ut efter hand.

Förslaget till områdesbestämmelser är intressant läsning för den som vill bota hemmablindheten och se omgivningen med nya ögon.

Jovisst, takvinklarna är på 25-30 grader, och mest är det rött lertegel. På fasaderna dominerar trä och puts, även om det senare inte bör användas på uthus. Falurött med vita knutar är också allra vanligast.

I Sundbornbyn är husen små och ligger ofta tätt nära bygatan, med stora tomter med större och mindre uthus.

De nya bestämmelserna innebär att bygglov kommer att krävas när byborna vill byta fasad, tak och färg. När de vill ändra fönster, skyltar, riva eller fälla träd. Likande bestämmelse är redan införda på Elsborg inne i Falun.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons