Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utredning om USA-krigsbrott

Annons

Den amerikanska försvarsmakten bekräftade på tisdagen att den undersöker "trovärdiga anklagelser" om tjänstefel av medlemmar av marinkåren under strider i irakiska Fallujah för tre år sedan.

Ytterligare detaljer gavs inte men den lokala tidningen North County Times som ges ut nära San Diego där marinkårens stora kaliforniska bas ligger kunde citera flera källor med insyn i fallet.

Enligt tidningen undersöks upp till åtta dödsfall bland irakiska krigsfångar och ska involvera mellan fem och tio inblandade marinkårssoldater. De åtta ska ha skjutits ihjäl efter att ha tillfångatagits vilket är ett brott mot internationell rätt.

Upp till 20 nuvarande och tidigare soldater ska ha förhörts och en del ska ha fått sina rättigheter upplästa för sig vilket är ett tecken på ett förestående gripande.

Undersökningen är den tredje som rör marinkårssoldater från basen Fort Pembleton.

Samtidigt meddelade åklagarna i ett annat krigsborttsfall som rör gruppvåldtäkten på en ung irakisk flicka och mordet på hela hennes familj, att de kommer att yrka på dödsstraff för den soldat som utpekats som den mest drivande i fallet.

TT

Mer läsning

Annons