Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utbildning på högsta nivå i Ludvika

Annons

Graduate School in High Voltage Engineering, GSHVE, är namnet på en ny gemensam forskarskola i högspänningsteknik.

Det är en virtuell forskarskola i samarbete mellan Uppsala universitet, Chalmers, KTH och HVV där några kurser förläggs till Ludvika och andra i Göteborg och så vidare.

Tillsammans har parterna i forskarskolan tillgång till laboratorier i världsklass: Institutionen för material- och tillverkningsteknik, Chalmers, Ångströmslaboratoriet, UU, Institutionen för elektrotekniska system, KTH och HVV, Ludvika.

Syftet är bland annat att man ska förbättra tillgängligheten till experimentell utrustning och för att nätverk ska byggas mellan forskare, doktorander och ingenjörer.

Aktuellt just nu är en 5-poängskurs som börjar i maj. Inbjudan gick ut under onsdagen och redan första dagen kom en första anmälan in till kursen.

Rent konkret för Ludvikas del innebär detta att man bedriver kvalificerad utbildning på högsta nivå i nära samarbete med lokal industri.

- Vi får möjligheten att visa Ludvika - och våra företag för personer som utbildningsmässigt passar regionens rekryteringsbehov, säger Björn Knutsson, vd för AB Samarkand 2015.

-Vi hoppas på att den första utbildningen i maj locka 15-20 personer.

Det är Samarkand 2015 som inom projektet HVV bygger upp strukturen kring forskningsenheten. En första postdoktor anställs från och med 1 april, Raul Montano. Han kommer närmast från Uppsala universitet men kommer ursprungligen från Venezuela.

Samarkand 2015 söker även efter doktorander till Ludvika och ansökningstiden gick ut den 3 mars.

- Angående doktorandtjänsten har vi i skrivande stund fått in 19 stycken ansökningar, vilket vi ser som ett bra utfall, meddelar Linda Varga på Samarkand.

I måndags hade AB Samarkand 2015 styrelsemöte och ordförande efter Roger Stål är nya kommunalrådet Maria Pettersson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons