Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny upplaga av Runns "karta"

Annons

Det nya sjökortet har tagits fram genom ett samarbete mellan de totalt 13 båtklubbar som finns i Runn och dess omgivande sjöar. Arbetet har tagit ungefär tre år att färdigställa, men från och med nästa vecka finns såväl pappersvarianten som den digitaliserade versionen av sjökortet ute i handeln.

- Jämfört med det förra sjökortet från 2002 så är det nya mera exakt så till vida att strandlinjerna är baserade på lantmäteriets uppgifter och dessutom har vi placerat ut en del nya prickar och fyrar. Vill man vara på den säkra sidan bör man ha det nya sjökortet, menar Wadström.

Det nya sjökortet finns alltså också i en cd-romversion. Något som innebär att man måste ha en bärbar dator ombord. Till datorn kopplas sedan en GPS-enhet och sedan är det bara att åka.

-Framför allt är det väldigt tryggt att navigera med hjälp av datorn och GPS i mörker. GPS-systemet gör ju att datorn hela tiden håller koll på exakt var båten befinner sig. Några problem att lära sig systemet är det inte, det är mycket enkelt, menar Bo Jonsson, sekreterare i Runns båtförbund.

Mats Göransson och Tony Nordström är två av dom som lagt ned mycket arbete på att färdigställa det nya sjökortet. Något som bland annat inneburit att man under vintern varit ute på sjön och gjort kontrollmätningar av till exempel grund.

- Runn är faktiskt Sveriges bäst utprickade insjö och till och med vant båtfolk från kusterna blir imponerade av såväl vårt sjökort som båtlivet här i största allmänhet, säger Mats Göransson.

Ungefär fem år är "bäst-före-datum" på detta sjökort så snart lär arbetet med nästa påbörjas. Tills dess kan man i alla fall färdas tryggt på vattnen mellan Borlänge och Falun.

- Absolut. Säkrare sjö än Runn finns inte, konstaterar båtförbundets folk unisont.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons