Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny upphandlingschef

Annons

Egil är 48 år och han är gift och har tre barn, varav en nioårig dotter bor hemma. I nuläget är hemma Västerås, men till hösten bosätter sig familjen Nylén i Mora där för övrigt inköpsverksamheten får sin huvudbas.

- Jag väljer att bo där jag ska jobba. Att pendla fungerar inte med den här arbetsuppgiften, deklarerade Egil då han på onsdagen presenterades av Region Siljans ledning i Kommunernas hus i Falun.

Närmast kommer Egil från Allego competence AB, ett företag som jobbar med kompetensutveckling inom området offentlig upphandling. Han har där under de senaste åren rest landet runt och utbildat offentlig sektor inom det här området.

Egil har tidigare erfarenhet som offentlig upphandlare i ett kommunalförbund, Gästrike inköp. Detta kommunalförbund var upphandlande enhet för tre kommuner och Egil jobbade där under fem år.

Han betraktar för övrigt Gävle som sin uppväxtort. Han kom dit som elvaåring.

- Jag tycker det är ett klokt beslut av Region Siljan att satsa på en samlad upphandlingsenhet. Det går att göra många samverkansvinster inom de fem kommunerna, anser han.

Region Siljan har som mål att under innevarande mandatperiod "spara" 30 miljoner kronor genom samverkan inom olika sektorer. Det sparmålet ska alltså vara uppnått 2006 och upphandlingen är ett av sparobjekten.

Egil Nylén vill i sammanhanget påpeka att det inte enbart är ekonomi det handlar om. Kvalitetsmålet är minst lika viktigt.

Finns det en ambition att i första hand köpa lokalt ?

- Nej, det går inte. Då bryter man mot EU-direktiven. Vi ska inte sätta upp hinder för några att medverka, säger upphandlingschefen.

Region Siljan har från den 1 juni tagit över ansvaret för upphandlingsverksamheterna i Leksand, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen, de fem kommunerna som ingår i regionen.

Egil anställdes som upphandlingschef den 9 juni och Region Siljan flyttar den 1 oktober in i nya lokaler. Vilken adress är ännu inte klart. Där kommer upphandlingsenheten att samla totalt sex personer.

Närmast ska Egil bland annat organisera verksamheten och skapa riktlinjer, regler och rutiner för det fortsatta arbetet.

Region Siljans ordförande, Bo Pettersson, Leksand, vill blicka framåt och han menar att regionen nu får en samlad och bra kompetens som även kommer att vara till gagn för lokala företag.

Egils fritidsintressen, förutom familjen, är sport och resor. Han avslöjar att han aldrig utvecklats till skidåkare med tanke på sin kommande bostadsort.

Men kanske han på sikt får hjälpa till att köpa in snö till Vasaloppet.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons