Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny undersökning visar – mer än varannan invånare i Dalarna är överviktig: "Är alarmerande"

Om en vecka infaller Internationella diabetesdagen.
Med anledning av detta uppmärksammar Hjärt- Lungfonden ett historiskt faktum – för första gången någonsin är mer än hälften av svenska folket feta eller överviktiga – i Dalarna är siffran 53 procent.
"Detta är ett tillstånd som leder till ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom", påpekar Hjärt- Lungfonden.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Maud, 53, förändrade sitt liv radikalt och tappade 30 kilo – här är framgångsreceptet

Bli av med semesterkilona utan dieter – PT:n ger sina fem bästa tips

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den 14 november uppmärksammas Internationella diabetesdagen. Inför den dagen uppmärksammar Hjärt- Lungfonden att, för första gången, så är hälften av svenskarna feta eller överviktiga, ett tillstånd som leder till ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, påpekar fonden.

I Dalarna är 53 procent av invånarna överviktiga eller feta. Samtidigt påpekar fonden att en ny svensk studie, som presenteras i Hjärt-Lungfondens årliga Hjärtrapport, visar att gastric bypass-operationer kan göra diabetespatienter friskare.

– Den ökande övervikten i Sverige är alarmerande, inte minst på grund av risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Därför är det här forskningsframsteget väldigt glädjande – förhoppningsvis kan upptäckten förbättra livskvaliteten för tusentals som har diabetes och ge fler människor tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden.

I Dalarna är 43 procent av kvinnorna överviktiga eller feta, medan motsvarande siffra bland männen är 62 procent. Totalt är 53 procent av invånarna i Dalarna överviktiga vilket är över rikssnittet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten, som sammanställts av Hjärt- Lungfonden.

I riket som helhet är hälften av svenskarna feta eller överviktiga. Skillnaderna är dock stora i olika delar av landet. Minst andel feta och överviktiga har Stockholms län, där medelvärdet för 2013–2016 ligger på 44 procent, medan motsvarande siffra i Gävleborgs län är hela 58 procent.

Magnus Sundbom, professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet

Fonden skriver även att en ny svensk forskningsstudie visar att gastric bypass-operationer kan hjälpa patienter som lider av typ 2-diabetes. "Studien inkluderade 26 000 svenskar som genomgått kirurgisk behandling för övervikt, och visade att två tredjedelar av de patienter som åt diabetesläkemedel före operationen klarade sig utan medicin fem år senare", skriver fonden.

– När man går ner i vikt räcker bukspottskörtelns produktion av insulin till för att kroppen ska sköta sig själv utan läkemedel. Det här är ett stort framsteg för de som har diabetes – vi rekommenderar att fler ska få möjlighet till gastric bypass-operation, säger Magnus Sundbom, professor på institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien, i pressmeddelandet.

I Sverige har minst 450 000 personer diabetes.

Fakta – tecken på diabetes:

- Ökad törst

- Stora urinmängder

- Onormal trötthet

- Hjärtinfarkt kan i vissa fall vara det första symptomet på diabetes

Källa: Hjärt- Lungfonden

Fakta om diabetes 2017:

- I Sverige har minst 450 000 personer diabetes.

- Cirka 85–90 procent av alla diabetesdrabbade har typ 2-diabetes.

- De som har diabetes löper två till tre gånger högre risk att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom än befolkningen i övrigt.

- Cirka 2 000 personer avlider årligen med diabetes som dödsorsak.

- En växande andel av befolkningen har läkemedelsbehandlad typ 2-diabetes.

Källa: Hjärt- Lungfonden

Fakta om gastric bypass:

- En typ av fetmaoperation som innebär att den övre delen av magsäcken, precis under matstrupen, kopplas ihop med tunntarmen.

- Operationen innebär att magsäcken blir cirka 80 procent mindre.

- Personer med ett BMI över 35–40 kan få genomgå gastric bypass-operation om de riskerar att få allvarliga hälsoproblem på grund av sin vikt.

Källa: Hjärt- Lungfonden

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons