Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tillsynstaxa oroar

Annons

Anders Walla tog chansen vid kommunfullmäktiges frågestund för allmänheten, att framföra sina åsikter i frågan. Den nya taxan fanns även med som en särskild punkt på dagordningen.

Den nya tillsynen baseras på att företagen ska placeras i olika riskklasser, där det bestäms hur många timmars tillsyn som årligen krävs.

- Det innebär en kraftig kostnadshöjning för oss småföretagare, vilket jag ser som orättvist. Jag och min fru jobbar dessutom bara med slakteriet på deltid, sade Anders Walla som ansåg att ett avgiftstak på 2000 kronor skulle kunna sättas för de minsta livsmedelsföretagen, vilket skulle innebära ungefär oförändrad avgift.

Han var även kritisk till att kommunen har rätt att ta ut full avgift från företagen även om inget tillsynsbesök har genomförts, eller om besöket tagit kortare tid än beräknat.

- Det är viktigt att livsmedelstillsyn utförs och att den övervakas av livsmedelsverket. Men när det gäller debiteringen så är det en kommunal angelägenhet som ska beslutas av kommunfullmäktige, menade Anders Walla.

Gun Drugge (c) höll med om att det kan vara orimligt höga avgifter för småföretagare, och förstod deras frustration över att behöva betala trots att inget tillsynsbesök har gjorts.

- Men det är ingen enkel diskussion och det är svårt att veta hur kommunen ska göra och påverka nya lagar, sade hon.

Hon ville dock påpeka att det vid ett tillsynsbesök även krävs både förberedande arbete och efterarbete.

- Det här är inget unikt för Hedemora, det här är något för hela Sverige att fundera över. I många andra länder finns en annan syn på dessa frågor, till exempel slipper lantbrukare betala skatt för egenproduktion, sade Gun Drugge.

Hon föreslog att ärendet återremitteras till miljö- och byggförvaltningen för att åter tas upp i kommunfullmäktige i februari.

Vilket även klubbades igenom.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons