Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny taxirazzia

Annons

Nu plockas nog saxarna fram, bokföringen likaså - om drosk-ägarna hos Ludvika Taxi trodde att faran var över för en ny skattterazzia och fortsatte fiffla.

Ett tiotal av droskägarna fälldes i den grundliga skattekontrollen 2000 och 2001. Utöver skattefiffel och misskött bokföring, hade de satt i system att låta chaufförer köra mot svart betalning i deras bilar. Sammanlagt hittade skattemyndigheterna ett 60-tal chaufförer som kört mot svart betalning, bara i Ludvika.

Skatterazzian i Ludvika skedde inom ramen för en större revision mot taxibranschen som genomfördes i Dalarna och Gävleborg.

Effekterna av denna razzia och uppföljande razzior i andra delar av Sverige gör nu att Skatteverket bedömer att skattefusket inom taxibranschen uppgår till mellan två och fyra miljarder per år.

Det finns ett utbrett fusk över hela landet, men störst är omfattningen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Ett 40-tal personer hos Skatte- verket ska genomföra den nya skattekontrollen.

- De flesta åkare som vi kommer att titta närmare på arbetar i Mälardalsregionen eller i storstäderna eftersom det är där problemen är som störst. Men vi kommer även att granska taxiåkare på andra håll i landet, säger Håkan Asplund, kontrollsamordnare på Skatteverket.

- Just att man fann många fall i Ludvika kan vara ett skäl att titta på dem igen, säger Håkan Asplund som uppger att Skatteverket ännu inte beslutat var kontollerna exakt ska göras.

Skatteverket granskar taxibranschen därför att man är bekymrad över att fusket är så utbrett och har sådan stor omfattning.

- Syftet med vår granskning är att de vita taxibolagen ska få bättre förutsättningar att bedriva yrkesmässig trafik på ett seriöst sätt. Vi vill främja en sund konkurrens, förklarar Håkan Asplund.

Svenska Taxiförbundet delar Skatteverkets uppfattning att det förekommer ett utbrett fusk och förbundet välkomnar att man nu tar krafttag mot skattefusket som innebär att seriösa företagare inom taxinäringen utsätts för illojal konkurrens.

Utöver en ny skattekontroll kommer fifflet inom taxi troligtvis att leda till skärpt lagstiftning med obligatorisk taxametertömning vid godkända centraler och att alla kreditkortsläsare i taxibilarna måste vara anslutna till taxa- metern.

Fifflet i Ludvika möjliggjordes genom att chaufförerna knappade in fel förarkod i taxametern och att man körde mot fastpris där det blev svart betalning rakt ner i chaufförernas ficka. Droskägarna slarvade dessutöm rejält med sin bokföring.

Ännu har inte alla droskägare i Ludvika Taxi fått sina skattebrott prövade av tingsrätten, andra har överklagat.

En 59-årig droskägare som satt i ledningen för Ludvika Taxi och som nyligen nekats prövning i högsta domstolen, riskerar att få sitt taxitillstånd tillbakadraget av länsstyrelsen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons