Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny studie ifrågasätter Atkinsdiet

Annons

Medelålders kvinnor som äter enligt Atkinsmodellen riskerar att dö i förtid, enligt en ny studie.

Men sambandet är mycket osäkert, och andra studier har visat motsatt resultat.

Få saker är helt säkra i den djungel av budskap i kostfrågor som når allmänheten i dag. Sambanden mellan kost och livslängd är mycket svaga och svåra att skilja från slumpen i den typ av studier som oftast görs. Då är kopplingen mellan förkortad livslängd och de tre bovarna rökning, fetma och stillasittande mycket starkare.

Några av de säkraste siffrorna som har presenterats på kostområdet kommer från den klassiska Lyon-studien, en stor befolkningsstudie som ger stöd för att traditionell medelhavskost minskar risken att drabbas av både cancer och hjärt-kärlsjukdomar. För några veckor sedan presenterades för en gångs skull en så kallad kontrollerad, randomiserad studie (där jämförbara försökspersoner lottas till att ingå i olika grupper) i medicintidskriften Jama, som visade att de kvinnor som åt enligt Atkins-dieten, med lite kolhydrater och förhållandevis mer fett och protein, fick bättre värden på kolesterol och insulinkänslighet än de andra kvinnorna, men skillnaderna mellan grupperna var inte särskilt stora och de minskade under de tolv månader som studien pågick.

Den senaste studien, som alltså gör tummen ned åt Atkins dietmodell, är en befolkningsstudie på 42|237 kvinnor, 30_49 år, från Uppsalatrakten. De fick svara på frågor om sina kostvanor i början på 1990-talet och följdes sedan under i genomsnitt 12 års tid. Knappt 600 av kvinnorna, 1,4 procent, dog under studietiden. Som väntat kunde högre risk för död kopplas till rökning och fetma, men också till kosten, enligt de statistiska beräkningsmodeller som forskarna använde.

För varje steg på en skala från ett till tio _ där ett var det högsta och tio det lägsta intaget av kolhydrater _ ökade risken att dö i förtid med fem procent, skriver Upsala Nya Tidning som har tagit del av studien som finns publicerad i facktidskriften Journal of Internal Medicine.

Det är en oerhört liten riskökning i epidemiologiska sammanhang och skillnaden i total dödlighet mellan grupperna är inte statistiskt säkerställd.

"Det finns skäl att vara vaksam på de långsiktiga effekterna av sådana (lågkolhydrats-) dietprogram", skriver forskarna i tidskriften, men konstaterar också att sista ordet i frågan inte är sagt:

"Det behövs belägg från ytterligare uppföljande studier innan några slutgiltiga slutsatser kan dras".

TT

Mer läsning

Annons