Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny standard för brandvarnare

Annons

Sedan lång tid tillbaka har det funnits regler från Konsumentverket om hur brandvarnare ska vara utformade. Men dessa har varit en rekommendation och inget krav. Det har dessutom funnit en gammal regel som säger att en brandvarnare ska ljuda 75 decibel.

Nu finns det en standard som kommer att gälla i hela Europa och med tiden kommer de brandvarnare som säljs att vara CE-märkta.

Det krav som ställs på brandvarnare innebär att de ska ljuda 85 decibel och ska kunna väcka en sovande person på tre meters avstånd. Det ställs dessutom krav på konstruktionen, tekniska krav och regler om vilka provningsmetoder som gäller.

Den nya standarden omfattar både optiska och joniserande brandvarnare.

- Vi rekommenderar alltid folk att köpa en brandvarnare med långtidsbatteri, vilken kan fungera upp till tio år, säger Mats Carlsson.

Han poängterar vikten av att ha en brandvarnare på varje våning i huset och den ska helst sitta i hallen utanför sovrum.

- Mitt i taket och minst en halv meter från väggen, säger Mats Carlsson.

Det finns i dag brandvarnare som kommunicerar med varandra och det innebär att går en brandvarnare så drar den i gång de övriga i huset. Detta sker trädlöst och kräver ingen avancerad kabeldragning.

Mats Carlsson påminner om att det är viktigt att kontrollera sin brandvarnare med jämna mellanrum. Ett bra tillfälle är i samband med adventsstakarna tas fram, helt enkelt byta batteri i sina brandvarnare.

- Även de med långtidsbatteri ska kontrolleras och är brandvarnaren över tio år ska den bytas ut.

- Det är även lämpligt att kontrollera när man varit bortrest en tid, ett dåligt batteri varnar i kanske en vecka, fortsätter Carlsson.

Han vill även lyfta fram vikten av att det finns brandsläckare i huset. De flesta klarar sig utmärkt med en sexkilos pulversläckare, eller en skumsläckare på nio liter.

- Jag vill dock höja ett varningens finger för de släckare som säljs i lågprisbutikerna, de behöver inte vara sämre, men det gäller att kontrollera släckkapaciteten.

Han rekommenderar att konsumenterna kontaktar sitt försäkringsbolag. De flesta bolagen säljer släckare i paket med brandvarnare och brandfilt under 1000 kronor. Då handlar det om en optisk brandvarnare med långtidsbatteri.

Brandfilten är oumbärlig om det börjar brinna i kläderna på en människa.

- Sammantaget handlar det om så små pengar som faktiskt kan spara liv och pengar om olyckan är framme, summerar Mats Carlsson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons