Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny städteknik sparar pengar

Annons

Under fjolåret skedde en kraftig minskning av förbrukningen av rengöringsmedel som används vid städning.

Tekniska nämnden hade budgeterat med att det skulle förbrukas 1000 enlitersflaskor men bokslutet visar att det stannade vid en förbrukning av 242 flaskor. Detta kan jämföras med de 628 flaskor som användes 2004.

-I vissa lokaler, till exempel skolorna i Håksberg och Saxdalen, använder vi numera bara mikrodukar och vatten vid all städning. Och här på Folkets hus i Ludvika använder vi mikrodukar vid städningen av toaletterna, berättar Svensson.

Mikrodukar är ett relativt nytt påfund men för den skull inte särskilt kostsamma.

-För några år sedan kostade en mikrotrasa 50-60 kronor men efter att konkurrensen ökat och trasorna blivit populärare så har priserna sjunkit och ligger nu på 15-20 kronor. Och trasorna kan användas och tvättas säkert 500 gånger innan de måste kastas. Därmed håller en trasa i flera år, framhåller Svensson.

I övrigt har kommunen mer och mer satsat på så kallade städklara moppar. Efter varje städtillfälle rengörs och behandlas de i maskiner med speciella tvättprogram.

- I tvättmaskinen tillförs exakt den mängd rengöringsmedel som behövs vid nästa städning. Efter tvätten är moppen färdig att användas direkt. Införandet av städklara moppar har medfört att förbrukningen av rengöringsmedel minskat, konstaterar Svensson.

Bokslutet visar också att städavdelningen förbrukar mindre mängder tvål. I budgeten för 2005 trodde man på en förbrukning av 2000 halvlitersflaskor men i verkligheten stannade det på 1 499 stycken.

-Anledningen är att vi gått över till tvål i pumpautomater och denna tvål är drygare och räcker längre än tvål i flaskor, förklarar städledaren.

Och så har ni bara gjort av med 317 balar med toapapper att jämföra med beräknade 550 balar?

-Ja, jag har ingen förklaring till varför förbrukningen av toapapper minskat. Kanske har vi suttit på något lager sedan föregående år, funderar Magnus Svensson och tillägger att en bal innehåller 64 rullar.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons