Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stadstrafik ökade bussåkandet

Annons

I början av januari rullade Faluns nya stadsbusstrafik i gång. Nu, ett halvår senare, är både Dalatrafik och kommunen nöjda.

Perioden januari till april ökade bussåkandet i Falun med fyra procent jämfört med samma period i fjol.

- Det är väldigt glädjande. Jag tror att det beror på omläggningen och vår kampanj. Folk uppskattar den nya tidtabellen, säger Tomas Nordholm på Dalatrafik.

Klagomålen har varit få. Det blev dock en del sura miner när tidtabellen gjordes om i ett större format. Det åtgärdades snabbt och därför är sommartidtabellen i fickformat igen.

- När busshållplatserna lades om i centrum hade vi hållplatsvärdar ute under de första dagarna. Det minskade säkert klagomålen, säger Mathias Westin vid Falu kommuns trafik- och fritidsförvaltning.

Falubornas inställning till förändringen i busstrafiken undersöktes genom en telefonenkät en månad efter trafikstart. Resultatet visar att nästan 80 procent av cirka 1 000 tillfrågade visste att det hade skett en förändring i stadsbusstrafiken. 18 procent av dem som åkte buss före omläggningen uppgav att de åkte mer.

Snart fortsätter projektet Stjärnklart in i ytterligare tre faser. I höst utökas Mjuka linjen och i vinter startas så kallade rekreationslinjer i Falun. Dessa bussar kör till Stångtjärn, Käll- viken och Roxnäs udde. I fas fyra utökas övriga tätortslinjer.

- Busstrafiken i övriga tätorter minskade med sju procent mellan januari och april i år jämfört med samma period 2004, säger Tomas Nordholm.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons