Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny social rankning på Twitter

DTs Politiska redaktör Jens Runnberg, DTs krönikörer Mårten Schultz, och Isobel Hadley-Kamptz är bara några några välkända namn i den alternativa twittertoppen.

Annons

Enligt Twittercensus är årets mest inflytelserika person på Twitter sångerskan Zara Larsson. Men medieanalytikern Mattias Östmar tycker att Intellectas mätning, som främst fokuserar på antalet följare, missat det viktigaste nämligen samtalet mellan människor.

– Internet och Twitter har idag till stor del blivit en plats för troll, där det premieras att vara otrevlig, men jag anser att vi också måste mäta mjukare värden, säger Mattias Östmar.

Som ett motdrag gjorde han därför sin egen kartläggning och topplista som han baserade på twittrarnas sociala förmåga. I stället för följare mätte han antalet ömsesidiga omnämningar på Twitter. I hans sociala mätning toppas listan inte av superkändisar utan i stället av 10 journalister. Att det är just journalisterna som ligger i topp ser Mattias Östmar som ett sundhetstecken.

– Journalisterna har en viktig uppgift att fylla i samhället genom att prata med många olika människor inom många olika grupper, säger Mattias Östmar.

Enligt honom är nyckeln till framgång på Twitter att vara öppen och dela med sig av sitt liv och sina tankar, samt prata med andra.

– Det verkar inte som om det är de som använder Twitter främst i jobbet som når ut till flest utan snarare de som twittrar privat, säger Mattias Östmar.

DTs politiska redaktör Jens Runnberg kommer på plats 71 i mätningen, vilket han är glad för. Men samtidigt tycker han att han borde kunna klättra ännu högre.

– Till nästa år satsar jag på att ta mig in bland de 50 högst rankade säger Jens Runnberg.

Även om han ofta använder twitter för research på jobbet har han också en tydlig och personlig twitterstrategi.

– Jag försöker vara personlig utan att vara privat, dessutom är jag ofta skämtsam och bjuder på mig själv. Att iscensätta ett inskränkt dalaperspektiv brukar alltid gå hem, säger Jens Runnberg.

Här hittar ni hela listan över 500 mest inflytelserika twittrarna enligt Mattias Östmar.

Mer läsning

Annons