Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny shop i stan

Annons

Apoteket shop är inget traditionellt apotek utan en mindre, centralt belägen butik som säljer receptfria läkemedel och hygienprodukter som tvål, smink och hudkrämer.

- Inriktningen är välbefinnande och friskvård. Annars brukar ju Apoteket kopplas ihop med sjukvård, säger Veronica Segersvahn, chef för Apoteket shop i Falun.

Falubutiken är en av de 60 shopar som ska finnas i Sverige 2008. Inrättandet kan ses som ett sätt att anpassa Apoteksbolaget inför en eventuell uppluckring av apoteksmonopolet.

Och det kan vara bråttom.

I veckan presenterades en statlig utredning som föreslår att nikotinläkemedel ska få säljas fritt överallt där tobak säljs.

Och några stenkast från den nyinvigna shopen på Holmgatan ligger Hemköp, som ägs av Axfood AB.

Bolaget har nyligen meddelat att man kommer att börja med försäljning av nikotintuggummin på både Hemköp och Willys.

- Skillnaden mellan oss och Axfood är att vi har välutbildad personal i våra butiker. Vi har kunskaper och kan ge rådgivning. Rådgivning ökar chanserna att sluta röka, säger Ulrika Eriksson, chef för Kundkanal centrum som omfattar stadsapotek och Apoteket shop.

Men monopolfrågan är inte den viktigaste, enligt Ulrika Eriksson. I kundundersökningar har Apoteket fått beröm för mycket - men inte tillgängligheten.

Dåliga öppettider, långa köer och avstånd har kritiserats.

- Det här är ett sätt att ge bättre service, säger Ulrika Eriksson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons