Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny säsong i anrik lada

Annons

- Vi är en styrelse som håller i gång verksamheten och finns till hands om någon vill ha en guidning. Det går att boka tid hos turistbyrån, säger Berit Höök, lärare i Hedemora och verksam i teaterladans styrelse.

Teaterladan är något av borgerskapets lilla pärla från dåtidens Hedemora och som hanterats varsamt fram till i dag och som nu bjuder på både historik och modern underhållning. Här spelas fortfarande teater. Den 22 juli framträder skådespelaren Börje Ahlstedt.

Teatern uppfördes 1820 av en lokal grosshandlare. I ladans bottenvåning och mellanvåning förvarades säd medan det spelades teater på vindsvåningen. I lördags stod dörrarna öppna och det bjöds både på kaffe och senare på kvällen på sång.

Det var den dåvarande februarimarknaden på 1800-talet, en av Mellansveriges största marknader, som anses ligga till grund för teaterladans tillkomst. Här samlades brukspatroner och annat förnämt folk för att göra affärer och njuta av teater.

Första föreställningen hölls 1829 och fortsatte fram till 1888 då Frälsningsarmén tog över ladan. De hade huset fram till 1910 då ladan övergick till att bara vara magasin för säd. Det var först 1946, inför Hedemoras 500-årsjubileum, som ladan renoverades till det skick den har i dag.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons