Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan för Västsahara

Annons

Marocko har utarbetat en ny plan till lösning av frågan om Västsahara, som föreläggs FN inom kort, säger kung Mohameds främste rådgivare med ansvar för Västsahara.

Marocko ockuperade Västsahara på 70-talet när Spanien övergav sin koloni. Sedan dess finns en befrielserörelse, Polisario, som kräver självständighet. FN har försökt räkna befolkningen i området och genomföra en folkomröstning på frågan om självständighet.

Men Marocko har systematiskt flyttat in sina medborgare till Västsahara, hittills cirka 200 000, och saboterat FN:s ansträngningar. Enligt marockansk uppfattning måste Västsahara stanna inom Marockos gränser.

Konflikten som varat i drygt 30 år har kostat Marocko stora summor och medfört mycket kritik från omvärlden. Västsaharierna är givetvis de främst drabbade: 160 000 av dem bor i läger i Algeriet.

FN arbetar nu med västsaharierna under ett mandat som löper ut den 30 april. Säkerhetsrådet har höjt rösten mot Marocko och kräver att verkliga framsteg ska ske före maj.

Nu säger Khalihenna Ould Errachid, kung Mohamed VI:s främste rådgivare i Västsaharafrågan, att Marocko i april ska presentera en ny plan i FN. Den rekommenderar att Västsahara får ett eget parlament och egen president, regering och domstol, berättar han för AP.

Det tänkta västsahariska parlamentet skulle styra vardagslivet i området exempelvis i frågan om utbildning, turism och sociala problem och även stifta lagar, så länge de inte strider mot Marockos lag. Marocko skulle behålla kontrollen över utrikesförbindelser, försvar, finanser och gränser.

Denna kompromiss förutsätter att västsaharierna godkänner kung Mohamed som sitt överhuvud och använder Marockos flagga, valuta och frimärken.

Västsahara har tillgångar som fosfat, ett rikt fiske och troligen olja i kontinentalsockeln. Men områdets osäkra status har hindrat utvinning i full skala. För Marocko skulle det vara en stor framgång, om FN och omvärlden godkände planen på begränsad autonomi för Västsahara. Under de senaste veckorna har marockanska diplomater besökt Paris, London och Washington för att sondera möjligheterna för den nya planen.

TT

Mer läsning

Annons