Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny organisation för näringslivet sjösatt

Annons

Kommunen har stått utan näringslivsorganisation under de senaste två åren efter att den tidigare lades ned i samband med kommunens omorganisation.

Näringslivskontoret hade då under många år legat som en enhet inom den kommunala verksamheten.

Näringslivssamverkan kommer nu istället att drivas som en ekonomisk förening med Företagarna, Industrikraft, Köpmännen i Vansbro och Järna, LRF samt kommunen som huvudmän.

- Det känns väldigt bra att vi nu kan ta ett helhetsgrepp över alla branscher, säger Stefan Olsson som valts till ordförande i den ekonomiska föreningen.

Stefan representerar Industrikraft och de övriga i styrelsen är Anders Lundin för LRF, Christer Olsson och Kerstin Danielson för köpmännen i Vansbro respektive Järna, Eivor Sterner från Företagarna samt Gunnar Magnusson från kommunen. Kontoret finns inrymt i Finnvedens kontorslokaler.

Henrik Brandberg från Dala-Floda är sedan tidigare väl insatt i kommunens näringsliv efter att ha lett Industrikraft under åren 1998-2003.

Dessförinnan arbetade han i 23 år som personalchef vid Wibe i Mora.

- Mest kontakt har jag naturligtvis sedan tidigare med industriföretagen i kommunen men jag ska nu se till att besöka alla företagare för att presentera verksamheten och vilka tjänster som vi kan erbjuda, säger han.

I den ekonomiska föreningens stadgar är följande mål uppsatta:

Att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att vårda och utveckla befintligt näringsliv.

Att verka för nyetableringar.

Att verka och vårda kontakter med näringsliv, kommun och offentliga myndigheter i och utanför kommunen.

Att Vansbro kommun ska utvecklas till en småkommun med bra rykte att driva och utveckla företag i.

- Tanken är att vi ska vara två anställda men jag kommer till en början att arbeta ensam för att se vilka förväntningar som företagen har på den här verksamheten, säger Henrik Brandberg.

Ensam i lokalerna kommer han dock inte att vara. Kontoret delar han med Therese Englund som anställts av kommunen för att leda Vansbros del av det nystartade Resurscentrum nordvästra Dalarna, ett projekt som delas mellan kommunerna i Vansbro, Älvdalen, Mora, Orsa, Rättvik, Leksand och Malung.

- Jag kommer främst att arbeta med inriktning på kvinnligt företagande, jämställdhet och kvinnliga invandrarfrågor, säger Therese.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons