Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny namnlista för att frige soldat

Annons

Efter flera månaders dödläge har en namnlista överlämnats till Israel med de palestinska fångar som krävs i utbyte mot den bortförde israeliske soldaten Gilad Shalit. Frisläppandet av Salit anses vara grundläggande för att fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina ska kunna göra några verkliga framsteg.

Palestinska myndighetens informationsminister Mustafa Barghuti ville inte avslöja hur många namn som fanns på listan. Enligt honom hade den vidarebefordrats till Israels regering av egyptiska medlare. Han sade vidare att han hoppades på ett snabbt fångutbyte, men tillade att initiativet ligger hos Israel.

Israels regering har ännu inte kommenterat listan officiellt. Enligt pressuppgifter har dock anonyma tjänstemän sagt att vissa framsteg gjorts i förhandlingarna, men att någon omedelbar lösning inte var given. Premiärminister Ehud Olmert har tidigare sagt att han, i princip, kan tänka sig en dylik utväxling av fångar.

Shamit tillfångatogs av militanta palestinier från Gaza vid en räd över den israeliska gränsen i juni förra året. Tillfångatagandet ledde till en stor israelisk militäroffensiv mot Gaza. Hamas har tidigare krävt att Israel släpper 1|400 palestinska fångar, bland dem alla fängslade kvinnor och minderåriga, som villkor för Shalits frigivning.

TT

Mer läsning

Annons