Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny miljardorder nära

Annons

Farsund Avis skriver att BP ska investera 1,2 miljarder kronor i projektet.

Därmed ser det ut som om ABB Ludvika/Karlskronas elektrifiering av Trollplattformen öppnat en ny miljardmarknad för HVDC-lightekniken.

Den nya HVDC-anläggningen till Valhall blir dubbelt så effektfull som Trollprojektets 40 megawatt.

Effektmässigt är Trollprojektet litet i Ludvika med sina 40 megawatt. Ludvika bygger i Kina HVDC-länkar på 3 300 megawatt. Men sysselsättningsmässigt är kombinationen med HVDC Light och Motorformer ändå betydande för ABB.

Statoil har bedömt att ABB:s Trolluppdrag motsvarade 720 årsarbetstillfällen i ABB.

- Det här visar att oljebolagen efter Troll-projektet verkligen har uppmärksammat det här med elektrifiering från land. Vi på ABB följer naturligtvis det här oerhört noga. I övrigt kan vi inte kommentera enskilda projekt, säger ABB:s informationschef Christine Gunnarsson.

Efter att BP nu fattat investeringsbeslutet så inleds nu samråds och miljöprövningsprocessen. Vid BP Norge vill ingen i dag göra en bedömning av hur lång denna tillståndsprocess blir.

HVDC-stationen på Valhallfältet ska ersätta de ineffektiva gasturbiner som i dag gör att Norge har svårt att klara åtagandena om koldioxidutsläpp enligt Kyotoöverenskommelsen. Utsläppen från Valhallturbinerna motsvarar 100 000 bilar.

HVDC-anläggningen ska vara i drift 2009 enligt BP:s Olav Fjellså. Med HVDC-tekniken kan trycket i reservoaren ökas och produktionen på plattformen fortgå till 2040 mot beräknade 2028. BPs totala investering i förstärkning av Valhallplattformen beräknas till sex miljarder kronor.

Strömrktarstationen i Lista byggs vid Elkems befintliga transformatorstation.

ABB hoppas också på ett positivt beslut om ytterligare en HVDC-anläggning till Trollplattformen.

I Norge diskuteras också en HVDC Lightanläggning från Tjeldbergodden till Åsgårdplattformarna där de dubbla Lightkablarna får en sammanlagd längd på 45 mil.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons